Đurić: Dolazak DFC otvara novo poglavlje u srpsko-američkim odnosima

Vesti 21. sep. 202012:23 > 12:26
Podeli:
Izvor: N1

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je dolazak predstavnika američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beograd pokazatelj da se ekonomski sporazum iz Vašingtona sprovodi "munjevitom brzinom".

Đurić je rekao da se time otvaraju vrata za novo poglavlje američko-srpskih odnosa, pre svega u ekonomiji i dodao da će SAD „uvek štititi stabilnost prostora na kom ulažu“.

„Neće moći lako da se ponavljaju situacije pre dve ili tri decenije u našim odnosima, koje želimo da izbegnemo po svaku cenu“, rekao je Đurić.

On je ukazao da će DFC korporacija, koja je „teška“ više od 60 milijardi dolara, otvoriti regionalnu kancelariju u Srbiji, što otvara prostor za dolazak američkih investitora.

Kao veoma važan element sporazuma iz Vašingtona, osim otvaranja kancelarije DFC, Đurić je naveo to što je sa dnevnog reda skinuto priznavanje Kosova i obezbeđen jednogodišnji moratorijum na članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

„Veoma je važno što Kosovo neće moći da postane član Uneska, jer su sve glasniji albanski istoričari koji prisvajaju srpske crkve i manastire na Kosmetu“, rekao je Đurić za Pink.