Pojedinim građanima i dalje nejasno šta podrazumevaju nove mere nadzora

Vesti 20. sep 202017:46 > 17:54
Printscreen

Mere zdravstvenog nadzora, koje su stupile na snagu u petak, primenjuju se na sve zemlje. To znači da državljani Srbije, i oni sa produženim i stalnim boravkom u Srbiji, prilikom pasoške kontrole dobijaju i obavezujuće zdravstveno uputstvo, koje moraju da sprovedu u roku od 24 sata po ulasku u zemlju. Za nadzor se do sada prijavilo oko 10 hiljada građana.

Sedam dana se o zdravstvenom nadzoru priča, treći je dan kako se primenjuje. Odnosi se na sve građane koji su boravili van Srbije i granična policija na to bi trebalo da ih upozori i uruči flajer sa svim informacijama.

Ako i posle toga u ovom zadatku ima više nepoznatih, dodaćemo da je po dolasku kući prvo potrebno da otvorite sajt e-Zdravlje, unesete tražene podatke i pratite korake koje vam nudi. Sudeći prema reakcijama građana, ova jednačina nije baš blizu rešenja.

„Nisam razumela, pokušala sam, ali neću da se bavim time, ja neću da putujem tamo, niti se vraćam, niti dolazim“.

„Mora onaj PCR test, ne znam onaj moraš da pokažeš a granici ovaj da…Pa ja mislim isto tako traže“.

„Samoizolacija mislim da beše, tako nešto. Nije?!“

„Ali bi to trebalo ljudima da bude jasno, da se ne uvija levo i desno“.

„Ne pratim te informacije zato što mi to stvara stres“.

„Zapravo, bukvalno ne znam ni za jednu zemlju šta se dešava kada se vraćam ovde. Ne znam stvarno“.

Dešava se desetodnevni nadzor, a počinje najkasnije 24 sata po ulasku u Srbiju i važi za sve putnike. Ako se tokom tog perioda javi sumnja na zarazu, virtuelni lekar više neće moći da pomogne, potrebno je otići do pravog – do kovid ambulante. Ovo poslednje u stvari važi za sve – i za povratnike i za one koji nisu napuštali Srbiju.

POVEZANE VESTI

„Prema tome kovid ambulante su na raspolaganju da otklone sumnje da se određenim pregledom lekara opšte medicine u kovid ambulanti utvrdi da li postoje simptomi i znaci koji ukazuju na kovid 19 ili ne. Ukoliko nema sumnje (kod putnika) potrebno je i dalje pratiti zdravstveno stanje narednih deset dana i ukoliko je stanje sasvim u redu, desetog dana će se osoba putem e portala takođe odjaviti“, objašnjava direktorka „Batuta“ Verica Jovanović.

Dakle, putovali ili ne, ako imate simptome kovida 19 morate da se javite lekaru. Zašto je onda bitno prijaviti se i e-Zdravlju?

Imunolog iz kriznog štaba Srđa Janković izjavljivao je da je važno da podaci budu u sistemu kako bi nadležni epidemiolog teritorijalno mogao da reaguje u slučaju da se negde pojavi opasnost ili pojačani rizik. A ovaj virus je, kaže Janković, pokazao da može uvek da se vrati.

„Virus se, kada se opustimo i kada mu dozvolimo, uvek vrati i uvek pronađe novo uporište i uvek počne ponovo da se ubrzano širi u populaciji, a populacija je naravno daleko od bilo kakvog kolektivnog imuniteta, ne možemo o tome sada ni da govorimo. Tako da je situacija takva da se moramo neprestano štititi, a moramo i živeti život“, kaže Janković.

Novi-stari sistem praćenja cirkulacije virusa po Srbiji, za sada kaže Janković, funkcioniše. Da li će nas potencijalno i zaštiti od novog udara, odgovara sa – videćemo.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.