Obeležena godišnjica ubistva službenika Euleksa, ponuđena nagradu za informacije

Vesti 19. sep. 202018:20 > 18:29
Podeli:
Izvor: EULEX

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) obeležila je sedmogodišnjicu ubistva carinskog službenika te misije Audriusa Šenavičijusa, koji je ubijen od sada neidentifikovanih osoba na severu Kosova dok se vozio na posao.

U znak sećanja na taj dan, šef Misije EULEX Lars Gunar Vigemark, zamenik generalnog direktora Kosovske policije za resurse Dejan Janković i zamenik predsednika opštine Zvečan Nenad Popović posetili su mesto na kojem je Šenavičijusa oduzet život i položili venac na njegovu spomen ploču, prenosi KoSSev.

Na mestu ubistva Šenavičiusa, Vigemark je posetio na to da je slučaj njegovog ubistva sada u rukama kosovskog suda i pozvao sve koji imaju informacije da pomognu istrazi.

„Ovaj zločin još uvek nije rešen. Uprkos dugim istragama prvenstveno od samog EULEX-a, ovo ubistvo ostaje nerešeno. Kada je EULEX završio svoj izvršni mandat u pravosuđu 2018. godine, ovaj predmet ubistva predat je kosovskim organima tužilaštva. Oni sada vode ovaj slučaj, ali još uvek nema rezultata. Zbog toga danas apelujem na sve koji imaju informacije o ovom slučaju, na one koji znaju nešto o onome što se ovde dogodilo pre sedam godina, da se jave i objasne šta se dogodilo. Vaša anonimnost će biti zagarantovana. Tu je i vrlo značajna finansijska nagrada za informacije koje će voditi ka rešavanju ovog predmeta. Ali ovde nije reč o novcu, već o pravdi i još jednom primeru nekažnjavanja. Pravda je potrebna porodici žrtve, svima ovde na Kosovu, regionu, a takođe i Evropskoj uniji“, rekao je on, a navodi se u saopštenju EULEX-a.

EULEX nudi 82.000 evra za informacije o ubistvu

EULEX poziva sve one koji možda poseduju informacije, koje mogu pomoći policiji, da se jave.

Misija nudi nagradu od 82.000 evra za informacije koje mogu dovesti do hapšenja i osude izvršioca(-laca) ovog ubistva.