Sabor SPC odobrio nastavak dijaloga sa Makedonskom crkvom

Vesti 27. maj 201516:34 > 16:37
Tanjug/Oksana Toskić

Sabor Srpske pravoslavne crkve odobrio je nastavak razgovora sa kanonski nepriznatom Makedonskom pravoslavnom crkvom, pod uslovom da prestane progon arhiepiskopa ohrdskog Jovana i njegovog sveštenstva.

Kako se navodi u saopštenju sa Sabora, nastavak dijaloga sa „crkvom u raskolu“ odobrava se „pod uslovom da do pozitivnog rešenja ovog pitanja predvodnici raskola neizostavno obustave nepravedni progon arhiepiskopa ohridskog Jovana, kao i progon više i niže jerarhije i vernih autonomne Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije, odnosno odustanu od novih sudskih procesa već pokrenutih protiv njih“, navodi se u saopštenju SPC.

Najviše telo SPC naložilo je i formiranje nove komisije Sabora za vođenje dijaloga, na čijem će čelu biti mitropolit crnogorsko-primorskog Amfilohije.

Članovi komisije će biti episkop bački Irinej, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije i vikarni episkop stobijski autonomne Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije David.

SPC i makedonska crkva vode višedecenijski spor oko statusa crkve u Makedoniji, a episkop Jovan je napustio MPC i stupio u kanonsko jedinstvo sa Srpskom crkvom. Njega u Makedoniji terete za pronevere novca u eparhiji koju je vodio, dok SPC i arhiepiskop Jovan tvrde da je reč o političkim procesima.