Brankica Janković nova Poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Vesti 27. maj 201516:23 > 16:24
Podeli:
Izvor: Tanjug/Marko Đoković

Skupština Srbije izabrala je danas Brankicu Janković na funkciju poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Janković su za tu fukciju kandidovale vladajuće stranke – Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera, Socijaldemokratska partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Nova Srbija, Savez vojvođanskih Mađara, Srpski pokret obnove i Demohrišćanska stranka Srbije.

Od 2012. do 2014. godine ona je bila državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, na čelu Gerontološskog centra Beograda, sekretar Gimnazije „Ruđer Bošković“ i nastavnik dva predmeta. Janković je bila i šef pregovaračke grupe za oblast socijalne politike i zapošljavanja u pregovorima sa EU.

Na čelu je projekata kao što su „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“, „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama“. Predsednik je vladinih saveta za pitanja starosti i starenja, za osobe sa invaliditetom i za prava deteta.

Rođena je 18. januara 1973. u Čačku. Završila je Pravni fakultet u Beogradu, master studije u Novom Sadu i doktorant je na Fakultetu bezbednosti u Beogradu.

Poslanici opozicije i više nevladinih organizacija bilo je protiv izbora Brankice Janković navodeći da nema dovoljno iskustva za posao kojim treba da se bavi, a opozicija je navodila i da prilikom njenog predlaganja nije poštovana skupštinska procedura, odnosno da na vreme nisu dobili njenu biografiju.