Meštani deset milanovačkih sela pozvali Trampa u posetu

Vesti 19. sep 202014:49 > 14:50
Podeli:
Izvor: Reuters/Leah Millis

Meštani deset sela iz okoline Gornjeg Milanovca uputili su pismo američkom predsedniku Donaldu Trampu, u kome ga pozivaju da poseti memorijalni kompleks koji se gradi u selu Pranjani posvećen misiji spasavanja američkih pilota za vreme Drugog svetskog rata "Halijard".

POVEZANE VESTI

 U pismu se navodi da srpski i američki narod „ne mogu i ne treba da budu neprijatelji“, a da je obnovljeni aerodrom, na mestu gde je u misiji „Halijard“ spaseno 500 američkih avijatičara, povod za „medjusobno pružanje ruke prijateljstva“.

„Mi, srpski seljaci, odgajeni da poštujemo tuđe i brinemo o svome i spremni uvek da damo život za otadžbinu i slobodu zlatnu, ljudi od reči i narod koji poštuje svakog dobronamernog, pozivamo vas da posetite mesto s kojeg je spaseno 500 vaših oficira vazduhoplovaca, čija sudbina bi bila zapečaćena od strane fašističke potere da ne beše naših očeva, majki, braće, sestara i nekolicine nas živih svedoka“, navodi se u pismu.

Pismo su potpisali meštani sela Pranjani, Koštunići, Kamenica, Gojna Gora, Družetići, Teočin, Brajići, Polom, Gornji Banjani i Takovo.

Predsednik Mesne zajednice Pranjani Radovan Veselinović uručio je pismo za Trampa ambasadoru Amerike u Beogradu Entoniju Godfriju prilikom njegove posete Čačku 18. septembra.

Otvaranje aerodroma za male sportske avione na Galovića brdu u Pranjanima i memorijalnog kompleksa „Halijard“ najavljeno je krajem septembra.

Misija „Halijard“ izvedena je pre 76 godina kada je na Galovića brdo sletelo više savezničih aviona kojima je evakuisano oko 500 američkih pilota. U okviru memorijalnog kompleksa biće izgrađen muzej, dve kongresne sale i helidrom.