Đurić: Manastiri su tvrđava srpstva, uzaludni pokušaji falsifikovanja istorije

Vesti 19. sep. 202014:27 > 14:30
Podeli:
Izvor: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su osuđeni na propast "tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora istorije da izvrtanjem činjenica otmu srpsko srednjovekovno kulturno i duhovno nasleđe na Кosovu".

„Nema nijednog materijalnog dokaza niti metodološkog konstrukta kojim se može dokazati da oni nisu srpski“, rekao je Djurić, u pisanoj izjavi.

Kako je naveo, tačno je da je „pre srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu postojala romejska, odnosno vizantijska kultura, a pre nje i neke druge kulture, samo što Albanaca tu nije bilo“.

„Srpski srednjovekovni manastiri su tvrđava srpstva na Кosovu, jer su samim svojim postojanjem neoborivi dokaz čija je to zemlja bila, i kakva je serija zločina, proterivanja, islamiziranja i asimilacije dovela do sadašnje etničke strukture“, rekao je Đurić.

Đurić je istakao da ne misli da su „Albanci zbog toga što na Kosovu nemaju svoje manastire na bilo koji način inferiorni, jer i oni imaju svoju bogatu kulturu na koju treba da budu ponosni“. „Ali sam najoštriji protivnik svakog pokušaja prisvajanja tudje kulturne baštine“, poručio je Djurić, prenela je Kancelarija za Kosovo.