Naprednjaci u Lebanu smenili sve direktore iz SPS-a

Vesti 19. sep 202012:47 > 12:48
SNS

Odbornici većine u Skupštini opštine Lebane, koju čini 13 odbornika Srpske napredne stranke (SNS) i po dva "prebegla" odbornika iz dve grupe građana, smenili su šest direktora preduzeća i kulturnih ustanova koji su bili kadar Socijalističke partije Srbije (SPS) i na njihova mesta imenovali kadrove SNS i Grupe građana "Goran Janjić", potvrđeno je Beti.

Sednica je održana juče, ali su na nju pozvane samo medijske kuće bliske lebanskim naprednjacima. Svi kadrovi postavljeni su kao vršioci dužnosti, do raspisivanja konkursa.

Tako je na funkciji v.d. direktora opštinskog preduzeća Vodovod na predlog SNS postavljen Miroslav Stojiljković, dosadašnji tehnički direktor, a na čelo Biblioteke Tijana Ristić, profesor smera mašinstva, bez prethodnog iskustva u kulturi, a na predlog GG „Goran Janjić“.

Za v.d. direktora Veterinarske stanice, na predlog SNS, postavljen je Slaviša Mitić, inženjer poljoprivrede, a na čelo JP „Imovina“ Novica Stojković iz GG „Goran Janjić“.

Na čelu Sportsko-rekreativnog centra biće Nenad Jović iz SNS-a.

Kadar Srpske radikalne stranke, koja ima jednog odbornika, Nenad Jović postavljen je za v.d. direktora lebanskog Centra za socijalni rad, uz prethodnu saglasnost resornog ministarstva, kako tvrde predstavnici vladajućih stranaka.

Od kadrova SPS-a, koja je na minulim izborima osvojila devet od ukupno 31 mandata, ostala je direktorka Nevena Zdravković, kojoj većina odbornika nije usvojila izveštaj o radu, što se može tumačiti i kao signal da će do njene smene doći na nekoj od narednih sednica Skupštine opštine.

Na sednici Skupštine opštine, koja je zapravo bila nastavak prve konstitutivne sednice, bilo je 59 tačaka na dnevnom redu, uz dopune o razrešenjima i imenovanjima bilo ih je ukupno 65, a stavke o personalnim rešenjima su obradjene za dva sata.

To predstavlja svojevrsni rekord u dužini trajanja skupštinskih sednica, budući da su zasedanja u poslednjih osam godina trajale u proseku do 20 minuta.

Odbornici SPS su bojkotovali sednicu Skupštine, a preostali odbornici opozicije su napustili sednicu. „Kada je došla na red tačka rebalansa šestomesečnog budžeta za 2020. godinu, predsednik Skupštine nam je uskraćivao replike, pa smo u znak protesta napustili skupštinsku salu“, rekao je jedan od opozicionih odbornika za agenciju Beta.

Do čistke kadrova SPS-a došlo je navodno jer se između SNS i SPS vodila oštra predizborna borba za glasače u Lebanu, a upućeni u političku situaciju u Lebanu ispričali su Beti da su socijalisti prethodno bezuspešno pokušali da naprave većinu sa dvema grupama gradjana. „Izbacivanje SPS iz vlasti je osveta SNS zbog ‘zabijanja noža u leđa'“, rekao je jedan od odbornika naprednjaka.