Joksimović za RSE: Bilo je elemenata da Srbija otvori poglavlja sa EU

Vesti 18. sep 202022:24 > 22:34
Podeli:
Izvor: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Srbija u 2020. godini, do sada, nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji. U Vladi Srbije za Radio Slobodna Evropa kažu da je elemenata za otvaranje poglavlja itekako bilo i napominju da ova godina još nije završena. Za pojedine zvaničnike EU, međutim, izostanak otvaranja poglavlja govori sam za sebe.

U junu, naime, nije održana Međuvladina konferencija sa Srbijom i tada nisu otvorena nova poglavlja. Ovo je prvi put od kako je Srbija započela pregovore da u prvoj polovini godine nije otvoreno nijedno poglavlje.

POVEZANE VESTI

„Elemenata za otvaranje poglavlja je itekako bilo, jer je i sam neformalni izveštaj o stanju u vladavini prava tj. poglavljima 23 i 24, (pravosuđe i osnovna prava, pravda, sloboda i bezbednost), koji je sačinjen umesto redovnog godišnjeg Izveštaja o napretku, dao dosta važnih elemenata na kojima je mogla da se zasniva odluka o otvaranju novih poglavlja“, kaže za RSE Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije.

Ona dodaje da je Srbija imala pet potpuno spremnih pregovaračkih poglavlja, od kojih tri čekaju na otvaranje od 2018. godine.

„Odluka nekoliko država članica da se u junu 2020. godine ne podrži otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, a drugima omogući ono što im je bilo uskraćeno pre toga u decembru 2019. godine je bila politička odluka i poruka poslata u kontekstu brojnih geopolitičkih pomeranja“, navela je Joksimović podsećajući da je Srbija u decembru 2019. godine bila jedina država iz regiona koja je ostvarila napredak na polju evropskih integracija.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, međutim, smatra da to što da Srbija u 2020. nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji govori sama za sebe. On je za N1 rekao da ako nema napretka u vladavini prava, borbi protiv korupcije i ostalim reformama, onda se ni nova poglavlja ne otvaraju.

Joksimović o Bilčikovoj oceni

Upitana za komentar ove ocene izvestioca za Srbiju Bilčika, ministarka Joksimović kaže da očekuje od njega da doprinese realnom predstavljanju u Evropskom parlamentu napretka koji Srbija ostvaruje u svim poglavljima.

„Možda se izvestilac Bilčik ne seća da su u prethodnim talasima proširenja, kada su geopolitičke okolnosti bile naklonjene proširenju, neke države zahvaljujući političkim odlukama i podršci pojedinih članica EU, otvarale i zatvarale poglavlja, a na kraju i ušle u članstvo EU bez objektivno ispunjenih kriterijuma, što se kasnije i pokazalo u smislu nedovoljne funkcionalnosti u okviru EU“, navela je Joksimović.

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i drugih zemalja kandidata trebalo bi da bude predstavljen 6. oktobra. Prošli izveštaj o napretku objavljen je u maju 2019. godine, a ove godine su zbog pandemije COVID-19 izveštaji sa proleća pomereni na jesen.

U redovnom polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o stanju vladavine prava u Srbiji, u koji je RSE imao uvid u junu, navedeno je da Srbija ozbiljno kasni u ključnim oblastima, a to su nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije, sloboda medija, ali i u domaćim procesima za ratne zločine i borbi protiv organizovanog kriminala.