Jović: Nakon pisma o namerama u SAD, srpske pozicije se popravile u regionu

Vesti 18. sep 202021:11 > 21:41
Podeli:
Izvor: N1

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović ocenio je da su se srpske pozicije u regionu nešto popravile nakon potpisivanja pisma o namerama Beograda i Prištine u SAD i da u tom kontekstu treba posmatrati neočekivanu posetu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu i surete sa državnim zvaničnicima Hrvatske.

POVEZANE VESTI

 „Svima je postalo jasno da Srbija može očekivati, ako bude pametna da to iskoristi, da sada ima nove potencijelne saveznike, SAD i Izreal, koji je novi akter na Zapadnom Balkanu prema kojem je Srbija učinila veliku uslugu, kao prebacivanje ambasade u najavi“, rkao je Jović u emisiji „Oko“ Radio-televizije Srbije (RTS).

Protivusluga bi, kako je ocenio, mogla doći oko pitanja jačanja srpskog uticaja u BiH, zbog toga je interes za BiH povećan i u Srbiji a kao odgovor na to i u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je videla da ne može ignorisati Republiku Srpsku, niti Dodika.

Jović je podsetio na Plenkovićevu izjavu da je Dodik dugo tražio susret u Zagrebu na najvišem nivou, a čestitao je pobedu Milanoviću. Potom je rekao, kada je prezentovao non-pejper Vučiću, pre odlaska u Vašington, kojim je otvoreno pitanje RS ponovo u korelaciji sa kosovskim pitanjem, da je taj dokument poslao i Milanoviću u Zagreb.

Odgovarajući na pitanje zašto je Dodik baš sada primljen u Zagrebu, Jović je ocenio kako se mora „primetiti da su se srpske pozicije u regionu nešto popravile nakon potpisivanja pisma o namerama Beograda i Prištine u SAD“, navodi RTS.

Dodika je primio vladika Porfirije, a nije bilo susreta sa Pupovcem i Miloševićem, što za Jovića nije čudno jer to zavisi zbog čega je došao i koje su teme na dnevnom redu. Prisustvo predstavnika Srba za Hrvatsku, kada se raspravlja o statusu RS, smatra Jović, moglo bi biti problematična stvar, otvorilo bi etničko pitanje za koje Hrvatska misli da postoji u BiH, a smatra da je rešeno u Hrvatskoj.

„Možemo spekulisati o tome. Tu je bilo nekoliko teških izjava povodom odlaska Miloševića u Knin, 5. avgusta – to bi mogao biti jedan od razloga“, rekao je Jović.

On je ocenio kako posetu Dodika Zagrebu „možemo da čitamo u širem ključu onoga što se dogodilo 5. avgusta u Kninu“ i „moguće promene politike premijera Plenkovuća prema Srbima“. „Tu se radi o dve paralelne linije, jedna stvar je unutar Hrvatske koja je rezultat izbora u Hrvatskoj gde se pokazalo da ne smeta koalicija HDZ sa SDSS, da zbog toga ne gube glasove i obrnuto“, rekao je Jović.

„Tu se radi o kreditu koji je HDZ zadobio kod srpske zajednice i drugih manjina jer je više puta porazio predstavnike radiklane desnice i one koji su neskloni ka kolaicijama sa nacionalnim manjinama“, kaže Jović.

Komentarišući Dodikovu posetu, Jović kaže da je on predstavljen kao vođa srpskog naroda i rečeno je da govori i u ime RS i u ime Srbije i da nije „nije primljen kao član Predsedništva“, što „otvara mogućnost da se izbegne prijem Komšića“, čiji izbor je Zagreb osporio.

Sporazum iz Vašingtona – „čudan ali ima potencijale za Srbiju“

Za sporazum iz Vašingtona Jović kaže da, „ma koliko bio čudan na prvi pogled, ima važne potencijale za Srbiju, a Trampu omogućava da kaže u kampanji da je mirotvorac“.

„Uvlačenje Izraela može, dugoročno gledano, koristiti Srbiji. Niko ne zna hoće li Tramp ostati predsednik, ali ako Srbija ima Izrael na svojoj strani, onda ko god bude američki predsednik moraće uzeti tu činjenicu u obzir“, ukazao je Jović, navodeći da ipak „ne treba precenjivati opcije“ jer se radi – o mogućnostima.

„Ako Tramp pobedi, taj sporazum je odradio svoje, reći će: napravio sam slične sporazume na Bliskom istoku, što je važnije. Mislim da je za Srbiju važno da i ako ostaje na politici četiri stuba – da unapredi odnose sa SAD jer je taj stub bio najslabiji, odnosi sa Rusijom i Kinom bili su bolji, odnosi sa EU su bili lošiji, zbog oklevanja EU i zbog nedostatka nekih reformi u Srbiji“, rekao je Jović.

On smatra da se „ne može govoriti o promeni srpske spoljne politike – da bi bila vezana samo za SAD ili zapad“.

Radi se, ocenio je Jović, „o oživljavanju politike četiri stuba koju Vučić sprovodi i dalje, a koja nije njegova, nastala je u doba demokrata“.

„Crna Gora dugo imala večnu vlast“

Komentarišući promene na crnogorskoj političkoj sceni, Jović je rako kako bi bio pogrešan put kada bi se novi pobednici u Crnoj Gori ponašali kao vlast koja je došla da bude večna.

Jović je ocenio da je „tektonska promena u Crnj Gori istorijski događaj, ali ne i revolucija“ i da je dobro ako to shvate koalicije, koje su dobile jedan mandat više, „da se ne radi o revoluciji nego o pobedi na izborima.“

Prema njegovim rečima, bio bi pogrešan put kada bi se novi pobednici ponašali kao vlast koja je došla da bude večna.

Crna Gora je, po Jovićevoj oceni, dugo imala večnu vlast i da sada ne treba da propusti priliku da ima ozbiljan, funkcionalan, demokratski pluralizam.

„Radi se o važnoj pobedi. Očekujem da će Milo Đukanović ostati predsednik, da će pokušati održati kontrolu nad instrumentarijem države, koju je i sam gradio i da će pokušati da uspostaviti kohabitaciju koja bi ograničila stvarnu moć izbornih pobednika“, rekao je Jović za RTS.