BCLJP uputio zahtev policiji i tužilaštvu za pristup informacijama o prebijanju

Vesti 18. sep 202016:06 > 16:07
N1

Beogradski centar za ljudska prava uputio je zahteve za pristup informacijama od javnog značaja Policijskoj upravi u Novom Sadu i Osnovnom i Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu tražeći da predoče precizne informacije i tačan redosled koraka koje su preduzimali u vezi sa slučajem prebijanja mladića u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, zabeleženog na kamerama 24. avgusta.

„Različite i protivrečene informacije policije i tužilaštva o tom događaju, odnosno o njihovom međusobnom obaveštavanju o krivičnom delu, unose dodatnu nesigurnost kod već uznemirene javnosti, produbljujući nepoverenje u pravnu sigurnost i zaštitu bezbednosti svih građana Srbije“, ocenio je BCLJP i dodao da s obzirom na samu svirepost izvršenja krivičnog dela, javnost u Srbiji ima pravo da zna šta se tačno desilo.

U saopštenju se navodi da je u javnom interesu da Policijska uprava u Novom Sadu javnosti saopšti kog dana, u koje vreme i na koji način su policijski službenici prvi put dobili informacije o krivičnom delu, kada su došli u posed video snimka, kada su prvi put obavestili tužilaštvo, kada su i na koji način prvi put saznali identitet osumnjičenog Ivana Kontića, kada su o tome obavestili tužilaštvo, da li su i kada inicirali izdavanje poternice za Ivanom Kontićem i kada im je dostavljena naredba suda za izdavanje poternice za osumnjičenim.

Beogradski centar za ljudska prava je takođe podneo inicijativu Zaštitniku građana da pokrene postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Policijske uprave u Novom Sadu u ovom slučaju.