Ministarstvo o smenama na VMA: Biće brojnih pomeranja, niko ne ostaje bez posla

Vesti 17. sep 202017:25 > 17:30
N1

Povodom smene načelnkika dve klinike i jednog instituta sa Vojnomedicinske akademije (VMA) koji su podržali proglas "Ujedinjeni protiv kovida", oglasilo se i Ministarstvo odbrane saopštenjem u kojem se navodi da su u celokupnom vojnom zdravstvu u toku organizacijske promene u skladu sa potrebama Vojske, vojnih i civilnih pacijenata, a u okviru kojih će biti izvršena brojna pomeranja kadra.

„Niko neće ostati bez posla, a raspoređivanje i izbor kadra je unutrašnje pitanje sistema, rukovođenja i komandovanja i zasnovano je isključivo na potrebama službe. Na to nisu i neće uticati pisanja medija, kojima ostavljamo pravo da se bave politikom“, poručilo je Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Upućena je i molba medijima da „u skladu sa novinarskom etikom provere istinitost vesti pre objavljivanja, jer objavljivanjem neproverenih vesti svesno obmanjuju javnost i nanose štetu ugledu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“.

Podsetimo, načelniku Instituta za medicinska istraživanja prof. dr sc. med. Danilu Vojvodiću, načelniku Klinike za urgentnu internu medicinu prof. dr Slobodanu Obradoviću i načelnici Klinike za kožne i polne bolesti prof. dr sc. med. Lidiji Kandolf Sekulović, rešenja o smeni uručena su 16. septembra.

Ono što je zajedničko svim smenjenim načelnicima jeste njihova podrška otvorenom pismu koje su Vladi Republike Srbije i ostalim nadležnim institucijama uputili lekari okupljeni u grupi “Ujedinjeni protiv kovida“.

Podsetimo, grupa od 350 lekara u proglasu objavljenom 21. jula oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Početkom septembra, inicijativa „Ujedinjeni protiv kovida“ prerasla je u udruženje građana istog naziva, a broj lekara koji su svojim potpisima podržali otvoreno pismo povećao se na skoro 3.000.