Stano: Dijalog je o finansijskim potraživanjima, obe strane se ranije saglasile

Vesti 17. sep. 202013:36 > 13:43
Podeli:
Izvor: EBS screenshot

Petar Stano, portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, naveo je da su se obe strane u tehničkom dijalogu, ranije ove nedelje, saglasile da ceo sastanak danas posvete pitanju zajedničkih finansijskih potraživanja.

„Pošto su ove teme kompleksne, obe strane su se saglasile, ranije ove nedelje, da ceo sastanak danas posvete pitanju zajedničkih finansijskih potraživanja, a za sledeći sastanak, koji će biti u narednim danima, dogovoru o nevećinskim zajednicama. To je nešto o čemu su se obe strane složile i to je danas na dnevnom redu“, naveo je Stano.

Delegacija Beograda koju predvodi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić sastala se nešto ranije sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom. Posle bilateralnih sastanaka, dve delegacije sa EU posrednicima počinje nova runda trilateralnih razgovora, na ekspertskom nivou.

Ne zna se šta su teme, a kako javlja dopisnik N1 iz EU, Kosovo dovelo delegaciju ekonomskih stručnjaka, nikog ko bi se bavio ZSO. Tako da se pretpostavlja da o tome na trilaterali neće biti reči. Kako dodaje, samo bateralno, Srbija je sa Lajčakom mogla to da potegne, ali detalji se još ne znaju.

Podsetimo, delegacija Beograda insistira na tome da Zajednica srpskih opština bude prva tačka o kojoj će se razgovarati na današnjem sastanku.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak naveo jeda će se razgovarati o dve teme, ali među njima neće biti Zajednica srpskih opština, kako je to poručivala srpska delegacija.

Lajčaku je juče odgovorio Đurić, koji je napisao da će, što se srpske strane tiče, danas prva tema biti Zajednica srpskih opština, jer je to tema koja je usvojena pod okriljem EU pre sedam i po godina. Dodao je da će moguća tema biti i pitanje imovine, privatne, državne i crkvene.

Inače, očekuje se još jedan susret dve delegacije i to sledeće nedelje.