Ambasador Palestine: Prijatelji smo Srbije, ali Jerusalim za nas crvena linija

Vesti 17. sep 202012:37 > 12:46
Podeli:
Izvor: N1

Ambasador Palestine Mohamed Nabhan izjavio je za N1 da "još uvek neće menjati stav prema Srbiji". "Podržavamo Srbiju u namerama da očuva teritorijalni integritet svoje zemlje, poštujemo Rezoluciju 1244, kao i Rezoluciju 478", kaže on. Oni će, kaže, ostati privrženi međunarodnom pravu. "Sve ćemo učiniti da niko ne prekrši to međunarodno pravo, pogotovo kad se radi o Jerusalimu", kaže.

Kako je rekao, kada je čuo da je Srbija potpisala da će prebaciti ambasadu u Jerusalim, u prvi mah je osetio bol.

POVEZANE VESTI

„Zbog toga što mi sebe smatramo kao veoma bliske prijatelje sa Srbijom i srpskim narodom, međutim, ja takođe cenim predsednika Vučića, cenim njegove namere i politiku i cenim prijateljstvo koje on zaista pokušava da unapređuje s nama, s jedne strane, a s druge strane moram da kažem da je Jerusalim za nas crvena linija, mi ne možemo prihvatiti da bilo ko premešta svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim“, kaže on.

Istakao je uverenje da do tog koraka, ipak, neće doći.

„Zbog toga što svi znaju, uključujući i Amerikance, da je Jerusalim za nas najvažniji u svemu tome. Predsednik Tramp je nama nudio 100 milijardi dolara da bi prećutali premeštanje ambasade njegove u Jerusalim“, kaže on.

Kako je rekao, „ne bi smeo da govori unapred šta će da bude“.

„Mi pratimo korake, korak po korak. Nadam se da neće do toga doći, jer bi to nanelo ogromnu štetu celokupnoj toj situaciji, ne verujem da će do toga doći. Još uvek sam čvrsto uveren u prijateljstvo između palestinskog i srpskog naroda. Mi još uvek nećemo menjati stav prema Srbiji, podržavamo Srbiju u namerama da očuva teritorijalni integritet svoje zemlje, poštujemo Rezoluciju 1244, kao i Rezoluciju 478“, kaže on.

Dodao je da „ne menjaju stavove na taj način“.

„Principi su za nas principi. Mislim da je Srbija još uvek privržena međunarodnom pravu, ne verujem da će prekršiti to pravo. Jerusalim je okupiana zemlja, to je sveto mesto za sve vere na ovom svetu, mnogo ratova je vođeno zbog Jerusalima. Postoji Rezolucija UN, Istočni Jerusalim, koji je okupiran 1967. godine je glavni grad palestinske države“, kaže.

Oni će, kaže, ostati privrženi međunarodnom pravu.

„Sve ćemo učiniti da niko ne prekrši to međunarodno pravo, pogotovo kad se radi o Jerusalimu“, kaže.

Istakao je da ne voli paralele između njihove i situacije između Beograda i Prištine, jer, kako kaže, „Kosovo nije bilo okupirana teritorija od strane Srbije, dok je Palestina okupirana od strane Izraela“.

„Ja imam 73 godine, ja želim da se reši i balkanski sukob i sukob na Bliskom Istoku, da bi svi živeli u miru, umesto cirkusa koje organizuje Tramp u Beloj kući. Ne vidim nikakvu svrhu, sem što on misli da može da ubraja neke poene u svojoj izbornoj kampanji“, kaže ambasador.

Istakao je da „treba konkretne strane da sednu zajedno i da nađu rešenje“, kao i da „Amerikanci nikad ne daju besplatno“. 

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije Studio N1 Live: