Ziđin zaustavio rad topionice i radi remont zbog zagađenja u Boru

Vesti 17. sep 202011:07 > 11:09
N1/Ilustracija

Kompanija Srbija Ziđin Koper odlučila je da odmah zaustavi rad topionice i krene u remont koji je, prema planu održavanja, bio planiran za novembar, pošto je proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru, saopšteno je danas iz Ziđina.

„Kompanija izražava žaljenje zbog takve, nepredviđene situacije. Posle ispitivanja, potvrđeno je da su uzroci ovog prekoračenja ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odsumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova. Značajno je i to da se pogoni topionice nalaze u dolini, tako da nizak vazdušni pritisak prouzrokuje zadržavanje dimnih gasova na nižem nivou koji se povećanjem vazdušnog pritiska koncentrišu i podižu uvis“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da će izvršiti pregled svih delova opreme u procesu proizvodnje i odmah pristupiti rešavanju svih problema koji budu otkriveni, tako će biti sprečeno curenje dimnih gasova prilikom ponovnog pokretanja proizvodnje i povećana iskorišćenost sumpordioksida.

„Važno je istaći da ce biti izvršene sve izvodljive popravke prema realnom stanju opreme i preduzete sve neophodne mere“, naglašavaju iz Ziđina.

Ističu i da kompanija pridaje izuzetno veliki značaj zaštiti životne sredine, bez obzira na to što je prekomerna emisija dimnih gasova problem istorijskog nasleđa, što je i pre preuzimanja RTB-a ovaj problem godinama unazad bio prisutan i što dimni gasovi iz topionice nisu jedini faktor koji utiče na kvalitet vazduha na ovom prostoru.

„U pogledu neadekvatne opreme i objekata, kompanija preduzima niz mera za optimizaciju procesa proizvodnje, pojačavanje rada na održavanju i remontu opreme, pojačavanje sistema za sakupljanje dimnih gasova, kao i za odsumporavanje, u čemu su realno postignuti značajni rezultati. Zbog starosti postojećih objekata potrebno je sprovesti sveobuhvatnu tehničku rekosntrukciju i delimičnu izgradnju topionice. Ovo se posebno odnosi na sistem za sakupljanje dimnih gasova i sistem za odsumporavanje“, navodi se u saopštenju.

Upravo zbog toga, dodaje se, kada je Kompanija preuzeta, odlučeno je da se prioritet da ulaganjima u topionicu i planirano je da ukupna investicija bude 265 miliona USD.

„Kompanija planira da do kraja decembra 2022. godine završi tehničku rekonstrukciju topionice, pri čemu će se prioritet dati završetku sistema za sakupljanje dimnih gasova i sistema za odsumporavanje do kraja decembra 2021, uz pretpostavku da će blagovremeno od nadležnih institucija dobiti sve potrebne građevinske i ostale dozvole. Kompanija će i nadalje održavati tesnu saradnju sa akcionarima, Vladom Republike Srbije, lokalnom samoupravom i stanovništvom lokalnih zajednica, radeći na zajedničkom pronalaženju i sprovođenju mera za neprekidno poboljšanje kvaliteta vazduha“, piše u saopštenju i zaključuje:

„Do sada je kompanija uložila ukupno 38.15 miliona USD u unapređenje životne sredine i ekološku obnovu. U toku radnog veka rudnika u ovu oblast će biti uloženo još 120 miliona USD. Cilj kompanije je da svojim poslovanjem u proizvodnim pogonima rudnika, uključujući topionicu, istovremeno doprinese lokalnom ekonomskom i socijalnom razvoju, uz istovremeno poboljšanje različitih pokazatelja održivosti, uključujući zaštitu životne sredine, bezbednost i zdravlje, uz obavezno poštovanje važećih srpskih zakona, u nastojanju kompanije da dostigne relevantne međunarodne standarde“.