Žanetić: Politika u Srbiji zanimanje koje dugo nije imalo konkurs

Vesti 17. sep 202009:10 > 09:20
N1

Marketinški stručnjak, satiričar i jedan od autora emisije "PLjiŽ" Vojislav Voja Žanetić izjavio je u Novom danu da je "politika u Srbiji jedno zanimanje koje dugo nije imalo konkurs". "A i nema kadrovsku službu Bog zna kakvu. Mi smo u fasadnoj demokratiji, izaći iz toga nije lako", kaže on.

Emisija „PLjiŽ“ počinje na televiziji Nova S 1. oktobra.

„Bez obzira na to, još uvek Mićko nije doneo konačnu odluku o tome ko će koju fotelju u PLjiŽu uzimati. Znamo da će on srednju. Teška je to situacija, imamo trotrećinsku većinu u ovom novom zasedanju PLjiŽa, nije lako odlučiti ko će koju fotelju da zauzme. A inače je lepo u Srbiji baviti se time ko će koju fotelju da zauzme, pa mi to i radimo“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, novonastala moda je da se u poslednje vreme „insistira na izrazu ‘nova lica'“.

„Naša politika, ova nova lica što su na vlasti, ona nisu nova, jer su stalno tu, a ova nova lica opozicije, i da se pojavi neko, otkud mi da znamo ko je to, kad ga nema nigde. Politika je u Srbiji jedno zanimanje koje dugo nije imalo konkurs, a i nema kadrovsku službu Bog zna kakvu“, kaže on.

Istakao je da smo „u fasadnoj demokratiji“.

„Izaći iz toga nije lako, ni Mađarskoj, ni Turskoj, ni tim silnim zemljama koje imaju taj problem. To zahteva novo gledanje na stvar. Nikad nismo bili bez njenih elemenata. Fasadna demokratija je neka vrsta ljutine, nikad nismo imali politički sistem koji nije bio ljut, a sad je dosta ljut“, kaže.

Na pitanje o Marku Đuriću kao ambasadoru u SAD, odgovorio je kroz sport.

„Nešto razmišljajući o tim malim radostima koje ti ljudi sportisti nama povremeno priušte, razmišljao sam o dve reči koje su dosta često u našim glavama, imaju posebnu emotivnu vrednost, a to je ‘neko naš’. To u stvari predstavlja neku vrstu predstavnika nas ovde, u nekom većem svetskom centru, pa je lepo kad je neko naš tamo gde se velike stvari dešavaju. Marko Đurić je predstavnik neke naše poltiike, ne bi bilo na toj vizit karti obeležje Srbije, ali bi bilo obeležje partije“, kaže on.

Govoreći o Koraksovoj karikaturi, Žanetić kaže da „on ima pravo da iznese svoj stav o tome kako se oseća jedna izvesna količina građana“.

„Mislim da je karikatura korisna za vladajuću stranku i sistem u celini. Upozorava da je potrebno udaljiti se od te povezanosti vlasti i nasilja. Ne možemo jedno nasilje da prećutkujemo, a drugo da osuđujemo“, kaže.

Kako kaže, „satira neka vrsta libele“.

„Satiričar je uspešan koliko uspe mehurić da namesti na sredinu. Ta libela pokazuje koliko je neko društvo nahereno u odnosu na neke standarde normalnosti“, kaže Žanetić.

Satira, dodaje, nije nastala juče u Srbiji.

„Ona ima vrlo dugu tradiciju. Ovaj narod je sklon da verbalno ima podsmešljiv odnos prema vlastima. Imate društvo, istoriju satiričara, vrlo kvalitetnih, Nušić, Domanović… I sad tu veliku tradiciju, to svojstvo duha ovog društva je teško iskoreniti i još teže napadati. Satira jeste uspešna zato što su možda okolnosti nezgodne“, kaže Žanetić.