Bivši komandanti OVK osuđeni za zločine nad civilima

Vesti 27. maj 201513:03 > 14:48
Podeli:
Izvor: Freeimages/creationc

Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici izreklo je presudu u slučaju "Drenica 1" kojom je predsednik opštine Srbica i bivši komandant OVK za Drenicu Sami Ljuštaku osuđen na 12 godina zatvora, dok je bivši ambasador Kosova u Albaniji i vrhovni komandant OVK Sulejman Seljimi osuđen na šest godina zatvora.

Ostali optuženi, Sabit Geci, Jahir Demaku, Avni Zabelji, Ismet Hađa i Sahit Jašari, oslobođeni su optužnice.

Svi oni bili su optuženi za ratne zločine nad civilnim stanovništvom.

U optužnici se navode zločini u pritvornom centru OVK u Likovcu gde su pripadnici OVK počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva (u ovom slučaju kosovskih Albanaca), tako što su, između ostalog, povredili telesni integritet i zdravlje civila, a neki od okrivljenih ubili srpskog policajca i još jedno civilno lice, kao i da su sva krivična dela bila počinjena između juna i septembra 1998. godine.

Ljuštaku je osuđen za ubistvo, a Seljimi za ratni zločin.

Kako je saopštio Euleks, tužilac je izrazio zadovoljstvo presudom i odlukom suda da osuđeni ostanu u pritvoru. Takođe je pozdravio hrabrost svedoka da se i pored pritisaka i zastrašivanja pojave pred sudom.

Presuda i u predmetu „Drenica 2“

Seljimi je danas u predmetu “Drenica 2” osuđen na osam godina zatvora. U predmetu „Drenica 2“ na po sedam godina zatvora osuđeni su Zećir Demaku i Isni Tači. Na po tri godine zatvora osuđeni su Agim Demaj, Baškim Demaj, Driton Demaj, Seljmon Demaj, Jahir Demaku i Nedžat Demaku koji je aktuelni predsednik opštine Glogovac.

Pripadnici takozvane Dreničke grupe optuženi su za ratne zločine, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva u logoru OVK u oblasti Drenice.

U procesu „Drenica 2“ za ratne zločne optuzeni su visoki oficiri bivše OVK.