Tepić: Sukob Vučićevog i Stefanovićevog klana na slučaju prebijanja u Novom Sadu

Vesti 16. sep 202013:36 > 14:28
N1

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila su policija i tužilaštvo svojim nečinjenjem, omogućili Ivanu Kontiću, osumnjičenom za brutalno prebijanje u Novom Sadu, da pobegne. Ocenila je da je u ovom slučaju na delu sukob klanova unutar Srpske napredne stranke, odnosno Andreja Vučića s jedne i Nebojše Stefanovića s druge strane.

Tepić je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu rekla da postoji ozbiljna sumnja da je brutalno prebijanje u Novom Sadu zataškavano 19 dana, i da su policija i tužilaštvo na taj način osumnjičenom Ivanu Kontiću omogućili da pobegne.

U pomenutom slučaju se, kako je rekla, ne radi samo o obračunu sa kriminalcima, već i o obračunu klanova unutar SNS-a.

„U svemu ćete prepoznati rukopis Andreja Vučića, rukopis kumova Zvonka i Milana, rukopis navijača, rukopis kladioničara, ali i rukopis Nebojše Stefanovića i Vladimira Rebića koji se pomalo između sebe bore preko načelnika policijskih uprava u Srbiji“, navela je Tepić i pokazala dve službene beleške iz policije o slučaju prebijanja koje se 24. avgusta dogodilo u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu.

„Nose isti delovodni broj, isti opis događaja, ja bih ih nazvala original falsifikata, pošto su oba tačna, s tim što su dopunjavana i prepravljana u skladu sa potrebom“, istakla je potpredsednica SSP.

U prvoj belešci se, kako je navela, vidi da je medicinska sestra Kliničkog centra Vojvodine javila policiji da se u Urgentni centar te medicinske ustanove javilo lice koje je zadobilo povrede kod Futoške pijace. Patrola je, kako je navedeno, obavila razgovor sa oštećenim M.M. koji im je rekao da je oko 00.30h napadnut od strane tri NN lica koja su mu zadala više udaraca po glavi i telu. U belešci je navedeno da nisu konstatovane teške povrede i posle toga se ne dešava gotovo ništa, navela je Tepić.

Sledeća, dopunjena, beleška opisuje dodatno povrede oštećenog i kaže da su konstatovane teške telsne povrede, podlivi, oderotine i prelom kosti podlaktice, i da je o svemu obaveštena tužiteljka koja je krivično delo okarakterisala kao nanošenje teških telsnih povreda.

„I ništa se ne dešava sve do 12. septembra, da nakon što je snimak prebijanja izašao u javnost, kada drugi tužilac prekvalifikuje delo u ubistvo u pokušaju. 13. septembra imate nove aktivnosti, hapšenje dvojice ljudi, jedan se sumnjiči da je saučesnik, a drugi da je ovom pomagao u skrivanju“, podsetila je potpredsednica SSP.

„Ako pažljivo pogledate ova dokumenta biće vam potpuno jasno i neupitno da ili je tužiteljka apsolutno katastrofalno radila svoj posao ili da joj je naloženo da ne sme da radi svoj posao. Potpuno je jasno iz ovih dokumenata da je i Policijska uprava Novi Sad, koju vodi Milorad Šušnić doprinela u tome gotovo apsolutno“, kazala je Tepić.

Istakla je da nije važno samo šta piše u dokumentima, već i ono što ne piše, i stoga je načelniku Šušnjiću, direktoru Rebiću, i ministru Stefanoviću javno postavila pitannja: Da li su tužiteljka i policija izašli odmah na lice mesta? Da li su obezbedili lice mesta? Da li su utvrdili itražili izjave zaposlenih i svedoka? Da li su tražili snimke sa bezbednosnih kamera i izuzeli snimak prebijanja?

„Dodatno me interesuje šta su policajci iz Novog Sada rekli tužiteljki nakon što su uzeli iskaz od oštećenog u Urgentnom centru. Šta su joj tačno rekli kako ona nakon toga ne bi naložila adekvatne istražne radnje“, upitala je Tepić.

Ako odgovori na sva ta pitanja budu „ne“, to će, prema njenim rečima, biti još jedan dokaz da su „Grad Novi Sad i Policijska uprava instrumentalizovani od strane bratije Vučić, a u prvom redu v.d. Andreja Vučića koji se predstavlja kao gradonačelnik Miloš Vučević“.

„Ono što je dodatno važno je koje još snimke Miroslav Parović drži u fioci da bi sa njima politički profitirao u određenom trenutku. Parović je inače dojučerašnji savetnik gradonačelnika Vučevića, njegova Treća Srbija bila je koaliconi partner SNS-a duži niz godina. Kako je moguće da se Parović sada predstavlja kao tobož zabrinuti opozicionar koji kritikuje deo SNS vlasti, i da mu ne smeta SNS Vučević kada mu prikuplja potpise za predsedničku kandidaturu 2017. i za izlazak na izbore, a smeta mu SNS Nebojša Stefanović, i ne odnese policiji snimke“, kazala je Tepić.

Poručila je da nedostaje objašnjenje odakle baš Paroviću ovaj snimak, budući da policijski izvori kažu da je snimak izbrisan, i kako je moguće da ga je pre brisanja dobio baš Parović. Time, kako je rekla, ne želi da umanji značaj snimka koji se pojavio u javnosti.

Parović: Nisu mi jasni napadi Marinike Tepić

Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta izjavio je da je snimke prebijanja mladića u Novom Sadu pustio kako bi „alarmirao javnost i ukazao na to u kakvom društvu živimo“, i da mu zbog toga nisu jasni napadi potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić na njega.

„Trudim se da razumem šta je smisao napada Marinike Tepić na mene. Prvo, ja sam snimke prebijanja mladića u Novom Sadu pustio kako bih alarmirao javnost i ukazao na to u kakvom društvu živimo i nisam ulazio u policijsku istragu niti u političke obračune. Tek kada su me združenim snagama napali Nebojša Bakarec nazvavši me ‘Đilasovom podguznom muvom’, Nezavisni sindikat policije nazvavši me ‘političkim starletanom’ i Biljana Popović – Ivković nazvavši me ‘lažovom’, ja sam uzvratio jer sam shvatio da sam ganjajući lisicu isterao čopor vukova“, naveo je Parović, a saopštila njegova stranka.

Ono što je, kako je rekao, novina, je to da „sada gospođa Tepić vrlo srčano brani ministra policije Nebojšu Stefanovića čime prevazilazi čak i Biljanu Popović – Ivković i Nebojišu Bakareca“. 

„Vrlo brzo ćemo doznati razloge zbog kojih je gospođa Tepić vrlo selektivno do sada otvarala afere pa ćemo u svetlu novih spoljnopolitičkih opredeljenja Vučićevog režima možda doći i u poziciju gde će ona ući u koaliciju sa SNS. To joj inače ne bi bio prvi put jer je i 2016. godine kao visoki funkcioner Čankove Lige socijaldemokrata Vojvodine upravo i ušla u koliciju sa naprednjacima u Novom Sadu i podržavala Miloša Vučevića. Baš kada je Marinika počela da podržava SNS, ja sam prestao da budem savetnik gradonačelnika Novog Sada“, naveo je Parović.

Konferenciju za medije Marinike Tepić pogledajte u okviru emisije Studio N1 Live: