Meštani Belanovice u strahu za zdravlje: Deponija gori, od dima ne mogu da dišu

Vesti 15. sep 202016:43 > 16:49
Ilustracija / N1

Ljig je dobio autoput, ali je zato izgubio deponiju koja se nalazila pored puta, koja je morala da bude zatvorena. Od tada, kompletno smeće iz ove opštine svakodnevno se izručuje na deponiju u selu Belanovica kod Ljiga, koja je pritom nelegalna. Zbog nekontrolisanog izručenja smeća, na ovoj deponiji već nekoliko dana gori požar. Meštani ovog sela kažu da su zdravstveno ugroženi, jer od gustog dima ne mogu da dišu.

Do septembra 2017. godine Ljig je imao svoju deponiju, ali je ona, zbog izgradnje autoputa, odnosno deonice Koridora 11, zatvorena jer je čestim paljenjem, ugrožavala bezbednost saobraćaja. Komunalne službe su nakon toga počele da đubre odnose na takozvanu belanovačku deponiju.

POVEZANE VESTI

Kuća porodice Mirić nalazi se na samo 200 metara vazdušnom linijom od deponije. Mirići su devedesetih ustupili 16 ari opštini da bi mesna zajednica dobila deponiju. Ali, kažu, ne i za komunalni otpad celog Ljiga. Da problem bude još veći, na deponiji već nekoliko dana gori vatra. 

„Proizvodimo organsku hranu, ali sada smo ugroženi. To je nemoguće. Imamo stoku i domaće životinje koje piju zagađenu vodu koja se cedi na sve strane, sve do reke. Nama je uginulo dosta stoke i to mi jako teško pada“, kaže Verica Mirić iz Belanovice.

Meštani kažu da je reč o ekološkoj katastrofi i da se pojedini plaše dima sa deponije. 

„Ovde se sve iz Ljiga donese. Materijal koji ne sme da se odlaže. Od sanitarnog materijala do špriceva. Ovo je čudo u prirodi. Totalna neodgovornost vlasti“, kaže jedan meštanin.

Gradimir Filipović, direktor JKP „Komunalac“ iz Ljiga priznaje da je reč o nelegalnoj deponiji. On kaže da se problem pojavio pre četiri dana kada je izbio požar, ali da su vatrogasne i komunalne službe na terenu kako bi ga sanirali.

„Počeli smo da ograđujemo i stavićemo kapiju. Ona je divlja, i zato nema kontrolu i čuvare. Nadam se da će ovo što se dogodilo da nas urazumi. Ona će imati čuvare i radno vreme, kako ne bi napravili katastrofu dok ne pronađeno drugo rešenje“, kaže Filipović. 

Predsednik opštine Ljig Dragan Lazarević rekao nam je u telefonskom razgovoru da će deponija biti zatvorena za godinu dana. Kaže da je sa ovim problemom upoznato i ministarstvo za zaštitu životne sredine. Lazarević kaže da su ušli u projekat izgradnje regionalne deponije.