"Vidi, gari, ne može": Hoće li bunt građana sprečiti Novi Sad na vodi?

Vesti 15. sep. 202016:32 > 16:39
Podeli:
Izvor: N1

Izgradnja četvrtog mosta na Dunavu, proglašena za projekat od nacionalnog značaja, biće jedan od prioriteta nove gradske vlasti u naredne četiri godine, najavio je i dalje aktuelni gradonačelnik Novog Sada. Nalaziće se u delu grada gde je planirana i nova stambeno-poslovna, odnosno turističko-rekreativna zona, u delu javnosti nazvana "Novi Sad na vodi". Nesuglasice s početka godine između dva javna preduzeća o zakonitosti gradnje na vodnom zemljištu utihnule su, ali ne i protivljenje dela građana tom velikom projektu.

Na mestu gde je, prema ranijim najavama gradonačelnika, u 2020. već trebalo da počne izgradnja takozvanog „Novog Sada na vodi“, okupili su se da istaknu poruku – ne može. Izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa na mestu brodogradilišta i zone namenjene sportu, turizmu i ugostiteljstvu na prostoru Kameničke ade, Novosađani bi izgubili, a samo pojedinci profitirali, zaključak je tribine.

POVEZANE VESTI

„Problem sa ovim projektom je višestruk. Prvo je problem što je ovaj projekat nastao bez bilo kakvog međunarodnog konkursa, bez bilo kakvog konkursa koji bi uvažavao potrebe građana. Pototm je problem ovog projekta što je predimenzioniran i zato što profit preduzimača i investitora stavlja ispred interesa građana“, rekao je novinar Nedim Sejdinović.

Interes građana je, navode, da sačuvaju prostor koji koriste za pecanje, šetnju i rekreaciju. O zamislima urbanista za taj deo grada do sada nisu mogli mnogo da čuju, jer se ceo proces odvijao mimo javnosti. Za arhitektu Darka Rebu, to je problematičan deo.

„Ja mislim da bi mi morali da odlučimo to na nekom mnogo višem nivou, da vidimo različite ideje, da vidimo različite pristupe i da onda izaberemo ono najbolje što bi nam bilo u korist“, kaže Reba.

Direktor Urbanizma ranije je za N1 rekao da novi plan predviđa do 60 odsto više zelenila na Kameničkoj adi, a da će grad uz novi nasip biti bezbedniji od poplava. Četiri dokumenta koja su povereniku Narodne stranke za Vojvodinu, kako kaže, dostavili uzbunjivač iz Gradske kuće i insajder iz „Voda Vojvodine“ pokazuju drugačije, tvrdi Novaković.

„Prvi je delovi Generalnog urbanističkog plana, drugi je Plan generalne regulacije, treći je prepiska između Urbanizma i Voda Vojvodine i četvrti je izveštaj Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ i to dva izveštaja i oba su negativna kada je u pitanju Novi Sad na vodi. Dakle, imamo samo četiri dokumenta. Onoga momenta kada smo provalili celu stvar i onoga momenta kada smo to učinili javnim, odmah su povukli sva dokumenta i od tog momenta je jako teško doći do drugih dokumenata koji bi pokazali možda njihovu pravu nameru“, kaže Borslav Novaković.

I dalje aktuelni gradonačelnik kaže da i sam čeka da vidi novi predlog Generalnog urbanističkog plana, pa mu, dodaje, nije jasno kako se može raspravljati o dokumentu koji još ne postoji.

„Tek čekam da vidim kako će struka definisati, jer ono prvo nije bilo prihvatljivo kako smo predvideli. Neće biti ništa preduzeto u vezi sa priobaljem bez saglasnosti svih faktora. Tu mislim i na mišljenje Instituta „Jaroslav Černi“ i naravno „Voda Vojvodine““, kaže gradonačelnik Miloš Vučević.

Ipak „Vode Vojvodine“ i dalje smatra kočničarem razvoja grada, ali to je, kaže, njegovo lično mišljenje. S druge strane, na novosadskom Šodrošu povlače paralelu sa Beogradom na vodi i građane pozivaju da ne dopuste da se ponovi.

SNS: Na tribini iznet veliki broj netačnih informacija

Kako je navela SNS u saopštenju, „u organizaciji potpredsednika Narodne stranke Borislava Novakovića, a u prisustvu nekoliko desetina neuspešnih bojkotaša izbora, u blizini Brodogradilišta održana je tribina o „Novom Sadu na vodi“ tokom koje je izrečen veliki broj netačnih informacija u vezi sa Planom generalne regulacije priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu“.

„Zbog istinitog informisanja građana, Gradski odbor Srpske napredne stranke u saopštenju objavljuje detalje pomenutog plana, čijom realizacijom će profitirati Novosađani i gosti našeg grada, ali i država Srbija“, navode.

„Na području brodogradilišta koje predstavlja ruglo Srpske Atine, ali i samo 2 odsto ukupne površine Plana generalne regulacije priobalja, biće izgrađen stambeno-poslovni kompleks. U okviru njega objekti turističko-poslovnih sadržaja koji će biti otvoreni za posetioce, korisnike i stanare. Kompleks bi bio povezan sa jedne strane sa šetalištem na nasipu, a sa druge, sa Ribarskim ostrvom i Kameničkom adom. Sportski kompleks površine 7.200 m2 bio bi javne namene. Na površini od 32.000 m2 bilo bi uređeno šetalište i biciklistička staza, sa ozelenjenim i parterno uređenim prostorima. Ovakav plan čini da prostor oko sadašnjeg brodogradilišta bude dostupan građanima tokom cele godine, a time se doprinosi i ekonomskom efektu kompleks Kamenička ada“, navodi SNS.

Površine pod šumom na prostoru Kameničke ade biće povećane sa 24 na 38,62 hektara, što čini 61 odsto celokupne površine koju obuhvata Plan, navodi GO SNS.

„Posebna pažnja posvetiće se očuvanju staništa ptica. Na Kameničkoj adi planirana je gradnja hotela sa kongresnim centrom, otvorenim i zatvorenim sportskim terenima, od kojih će mnogi biti u službi zdravstvenog turizma. Nova veslačka staza zauzimaće 6+2 trake (za trening) po FISA standardima za najveća evropska i svetska takmičenja. Plaža uz veslačku stazu zauzimaće 130.000 kvadratnih metara i biće izgrađena u branjenom području, za razliku od sadašnje. Biće izgrađeni i kulturni sadržaji u paviljonskim ili u okviru jedinstvenog objekta. Umesto zastarele, Novi Sad će konačno dobiti modernu marinu sa akvatorijem, površine 104.000 kvadratnih metara“, navode.

Kako navode, što se tiče obale Dunava, „ona će biti utvrđena, a čitav taj deo obale pratiće šetalište“.

„Na ovaj način Novi Sad će se svrstati među gradove sa najmodernije uređenim priobaljem. Grad koji ima najlepšu plažu na Dunavu, zaslužuje tako nešto, što će se višestruko isplatiti građanima, sportistima, rekreativcima, gostima grada i državi“, naveo je GO SNS.