Migranti na tri granična prelaza pronađeni u tovarima maslina, čarapa i guma

Vesti 15. sep 202016:00 > 16:19
Podeli:
Izvor: Uprava carina

Carinici su 14. i 15. septembra na graničnim prelazima Horgoš, Šid i Batrovci sprečili nekoliko pokušaja migranata da ilegalno pređu granicu, saopštila je Uprava carina.

Kako se navodi u saopštenju, migranti su pronađeni skriveni u tovarima maslina, čarapa, ali i novih traktorskih guma.

Zahvaljujući mobilnim skenerima koje poseduje carina, moguće je za par minuta videti sve detalje unutrašnjosti tovara tereta teretnih vozila, pa je na taj način otkrivena i grupa od šestoro migranata, koja se skrivala u tovaru novih traktorskih guma. Oni su otkriveni 15. septembra, kada je za pregled izdvojen kamion severnomakedonskih tablica, kojim je iz Turske ka Češkoj transportovan tovar novih guma.

Dva slična slučaja su se dogodila na graničnom prelazu Šid, gde su u tovarima dva kamiona, kojima su iz Srbije ka Italiji transportovane ženske čarape, pronađena po dvojica migranata iz Avganistana. Carinici su ove kamione proverili na sugestiju vozača, koji su im rekli da im se učinilo da su na pauzi čuli ljudske glasove iz tovarnog dela.

Prethodnog dana, 14. septembra, na izlazu prelaza Batrovci zabeležen je i pokušaj četvorice migranata da do EU dođu skriveni u tovaru maslina.

Slučaj je otkriven kada su carinici na detaljan pregled skenerom uputili kamion severnomakedonskih registarskih oznaka, koji je prevozio 24 tone maslina iz Grčke ka Holandiji.

Slika sa skenera ubrzo je otkrila da se u tovaru nalazi burad ispunjena maslinama, ali i nekoliko “slepih putnika“.