Ubistvo Stojanovića – klasična i profesionalno izvedena mafijaška likvidacija

Vesti 14. sep 202019:54 > 20:01
Tanjug VIDEO

Atentat na policiji poznatog Strahinju Stojanovića, čiji je džip tokom vožnje eksplodirao, novinari i stručnjaci tumače kao klasičnu i profesionalno izvedenu mafijašku likvidaciju, koja će se teško brzo raspetljati.

Koliko je trajalo odbrojavanje pre nego što je eksplozija odjeknula? Jeste bila nedelja i podne, ali činjenice da na prometnom novobeogradskom bulevaru u tom momentu nije bilo drugih automobila u blizini, da nije bilo slučajnih prolaznika, da na autobuskom stajalištu niko nije čekao prevoz, ide u prilog tezi da je Stojanovicev džip posmatran neko vreme.

POVEZANE VESTI

Kako se pretpostavlja, plastični eksploziv C-4 daljinski je aktiviran, kako pojedini mediji prenose, pozivom sa mobilnog telefona.

Advokat Božo Prelević veruje da je čovek koji je postavio eksploziv pod Stojanovićev automobil veoma stručan.

„Usmerio je eksploziju tačno na vozača. On je to mogao da uradi i noću, i na drugom mestu kad ima manje ljudi, mislim da je ideja onoga koji je to postavio baš ta da to pukne u sred bela dana, i da se na taj način potpiše, i to naravno sužava krug ljudi koji to mogu da urade“, kaže on.

Pre samo dve godine u zemunskom naselju Nova Galenika, sada ubijeni Strahinja Stojanović, tada je samo pukim slučajem izbegao atentat, jer je izašao iz automobila neposredno pre aktiviranja eksploziva. Da li je Stojanović mogao da predvidi šta ga čeka?

Novinarka KRIK-a Bojana Jovanović nije sigurna. „Da li posle nekog vremena postanu manje obazrivi ili su možda ubice sve veštije u samom skrivanju tog eksploziva i količine koja se stavlja, nemam pravi odgovor na to pitanje“, navodi ona.

Stojanović je bio blizak klanu Šaranović, koji je godinama u ratu sa klanom Luke Bojovića. Stojanovićevo ime se između ostalog, vezuje i za ubistvo poznatog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića 2018.

„Činjenica je da imamo rat dva klana koji punih šest godina potresa podzemlje i u kome je ubijeno 50 ljudi, i to ne samo kriminalaca već i bliskim tim klanovima, članovi porodica, prijatelji sl. Ali teško je sada reći da li je njegovo ubistvo posledica rata klanova, jer nemamo potvrdu zvaničnu ni policije ni tužilaštva da je on direktno umešan u taj rat“, ističe Bojana Jovanović.

Advokat Prelević nema sumnju da je ovo bio klasičan obračun mafijaških klanova i da oni koji se detonacijama rešavaju svojih protivnika veruju da mogu da se izvuku nekažnjeno.

„To govori o jednoj drugoj stvari, o tome da organizovanui kriminal nema onaj presing koji bi morao da ima od strane policije. Verujem da postoje policajci koji pošteno rade svoj posao, ali bojim se da postoji smer eksplozije i ekspanzije organizovanog kriminala koji oni nisu na ovaj način u mogućnosti da spreče“, kaže on.

A za sada nema zvaničnih informacija o tome na šta je, posle eksplozije bombe ispod automobila, usmerena policija.