Rektorka: Univerzitet će više uložiti u nastavu na daljinu

Vesti 14. sep. 202015:30 > 15:38
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je da će Univerzitet u narednim semestrima više uložiti u nastavu na daljinu.

Popović je na zajedničkoj sednici Senata i Saveta povodom dana tog univerziteta, priređenoj u Botaničkoj bašti, rekla da su za nastavu na daljinu potrebna i „značajna sredstva kojih u ovom trenutnu nema dovoljno“.

Rekla je da su novu praksu studenti „prigrlili sa entuzijazmom“.

Rektorka je uručila počasna zvanja „profesor emeritus“ onima koji su se istakli naučnim i pedagoškim radom i stekli međunarodnu reputaciju, madju kojima su redovni profesori BU Danica Agbaba, Dragan Buđevac, Vladimir i Marko Bumbašević, Dušan Kovačević, Predrag Piper i Nebojša Radunović.

Sumirajući godišnji rad, rektorka je kao važnu stavku istakla članstvo Univerziteta u evropskoj alijansi „Circle-U“.

„Tokom prošle godine smo se udružili, uspešno se prijavili na poziv Evropske komisije i u julu dobili dobru vest“, rekla je.

Pošto je Botanička bašta jedna od zadužbina Univerziteta u Beogradu, koje, kao i fondacije, „sticajem istorijskih okolnosti“ i „možda pravnih nepravdi“ može da izgubi, Popović je zahvalila „kolegama iz Srpske akademije nauka i umetnosti i kolegama iz Matice srpske, sa kojima zajedno radimo na uvođenju i donošenju zakona koji bi se bavili institucijom dobara i imovine koju su posedovale ove institucije, da bi se neke istorijske pravde ispravile“.

Ministar proveste Mladen Šarčević kazao je na današnjem skupu da je to ministarstvo imalo „plodonosnu saradnju“ s Beogradskim univerzitetom, kao i sa ostalim u Srbiji.

„Zajednički radimo na ozbiljnoj strategiji obrazovanja i nauke, ne samo do 2027. godine već pokušavamo da zaokružimo celinu do 2030. godine“, rekao je ministar.