U Novom danu o stanju demokratije u Srbiji, gost i Ivan Ivanović

Vesti 14. sep. 202014:54 > 15:02
Podeli:
Izvor: N1

Međunarodni dan demokratije obeležava se sutra. I dok čekamo novi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, pitamo se kakvo je stanje demokratije u našoj zemlji? Dokle smo stigli na evropskom putu? Gde smo po političkim kriterijumima za pristupanje EU? U temi jutra govore Vukosava Crnjanski, direktorka organizacije Crta i Dušan Spasojević, vanredni profesor Fakulteta političkih nauka.

Poslednjih dana raste broj novozaraženih koronavirusom u celom svetu. U Srbiji je, kažu nadležni, situacija stabilna, ipak, nakon sastanka Kriznog štaba saznali smo da se od petka u 18 sati uvodi nadzor nad putnicima koji se vrate iz inostranstva. Šta znači nadzor? Kako će se sprovoditi? Koja su upozorenja stručnjaka? Za Novi dan govori imunolog dr Srđa Janković.

Voditelj i autor televizije  „Nova S“ Ivan Ivanović lista sa nama štampu.

Minimalna zarada u Srbiji u 2021. godini biće veća za 6,6 odsto i iznosiće 32.126 dinara. O tome ćemo razgovarati s Nebojšom Rajkovićem, generalnim sekretarom Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Udruženje pacijnata obolelih od limfoma – LIPA i ove godine obeležilo je Svetski dan borbe protiv limfoma u Beogradu na Cvetnom trgu, postavkom instalacija u boji sa imenima pacijenata sa ličnim pričama. O tome u Novom danu govore dr Vladislava đurašinović hematolog i Maja Kocić, predsednica Udružnja pacijenata obolelih od limfoma LIPA.

Peticiju protiv podizanja „spomenika Stefanu Nemanji“, do sada je potpisalo više od 3000 građana. Oni zahtevaju obustavljanje radova i informacije o troškovima izrade i postavke, ali i načinu na koji je sam konkurs sproveden. Inicijator peticije umetnik i predavač u Firenci Dejan Atanacković, gost je Novog dana.

U toku je 10. Nedelja ponosa, tokom koje se održavaju brojne onlajn radionice, predavanja i beogradski Prajd pozorišni festival. Više o tome reći će nam Jovan Ilić koordinator iz Pride info centra.