Haški sud pozvao svedoke protiv Jojića i Radete da se izjasne o svedočenju

Vesti 14. sep. 202014:34 > 14:40
Podeli:
Izvor: N1

Haški sud je ponovo pozvao svedoke protiv Petra Jojića i Verice Radete - zvaničnika Srpske radikalne stranke optuženih za nepoštovanje suda, da se izjasne da li bi svedočili ukoliko proces bude u Srbiji.

Ti svedoci su ranije izjavili da ne bi svedočili na suđenju u Beogradu zato što se ne bi osećali bezbedno, između ostalog, i zbog toga što su Jojić i Radeta „poznate političke ličnosti u Srbiji“.

To je bio glavni razlog zbog kojih je sud preinačio svoju prvobitnu odluku da proces Jojiću i Radeti ustupi Srbiji i odlučio da suđenje ipak bude u Hagu.

Sudija Liju Daćun (Liu Daqun) naložio je danas sudskoj službi za svedoke da ključne svedoke ponovo pita da li bi bili spremni da iskaze daju na suđenju u Srbiji.

Vlasti Srbije su prethodno obavestile sudiju Daćuna da Jojić i Radeta više nisu poslanici Skupštine Srbije i ponovo izrazile „punu spremnost“ pravosuđa Srbije da im sudi. O odgovoru svedoka, sudska služba mora sudiju Daćuna obavestiti u roku od 30 dana.

Jojića i Radetu Haški tribunal je u oktobru 2012. optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom navodili da promene iskaze ili da ne svedoče.

Vlasti Srbije od 2015, kada im je haški sud uputio prvi nalog za hapšenje, odbijaju da Jojića i Radetu uhapse i izruče u Hag. S proleća 2016. godine, Viši sud u Beogradu odlučio je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje dvoje radikala, jer domaći zakon o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

To tumačenje je odbacio sud u Hagu, naglasivši da Beograd ima obavezu da sarađuje i u predmetima za nepoštovanje suda, kao što je ranije i činio. Posle zatvaranja Tribunala, njegov pravni naslednik, sudski Mehanizam, 2017. je doneo odluku da suđenje zvaničnicima SRS ustupi Srbiji. Po žalbi tužilaca, Apelaciono veće je naložilo da sudija Daćun razmotri da li bi svedoci protiv Jojića i Radete bili bezbedni ako bi suđenje bilo u Srbiji.

U martu prošle godine, sudija Daćun poništio je prvobitnu odluku i naložio da se proces Jojiću i Radeti održi u Hagu, a vlastima Srbije sudija je uputio nalog za njihovo hapšenje i izručenje. Kao obrazloženje za to, kineski sudija Daćun je naveo da su ključni svedoci u ovom predmetu „nedvosmisleno“ izjavili da neće svedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog „ozbiljne zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica“.

Mehanizam je u februaru ove godine odbacio žalbu Srbije na tu odluku i potvrdio da će zvaničnicima radikala suditi u Hagu.

Vlasti u Beogradu ostale su u odgovoru pri stavu da ne postoji zakonski osnov za hapšenje i izručenje Jojića i Radete, ponovo izrazivši spremnost domaćih sudova da preuzmu proces.

Tužiteljka Elis ocenila je potom da Srbija „upadljivo ignoriše“ naloge za hapšenje, naglasivši da Beograd, uprkos svom negiranju, ima zakonsku obavezu da sarađuje s haškim sudom i u predmetima za nepoštovanje suda.

„Zastupnica optužbe je podsetila da je zbog toga predsednik haškog suda već prijavljivao Srbiju Savetu bezbednosti UN, podvlačeći da je zvanični Beograd ranije već izručivao optužene za nepoštovanje suda. Štaviše“, podvukla je Elis, isti sudija Višeg suda u Beogradu koji je odlučio da nema zakonskog osnova za izručenje Jojića i Radete, 2008. je doneo rešenje o izručenju Ljubiše Petkovića, još jednog radikala optuženog za nepoštovanje Tribunala.

Petkoviću je suđeno pred Tribunalom i osuđen je na tri meseca zatvora.