Krizni štab: Od petka u 18h pojačan nadzor nad povratnicima iz inostranstva

Vesti 14. sep. 202008:22 > 10:22
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Srbija od petka u 18 sati uvodi nadzor nad putnicima koji se vrate iz inostranstva, izjavila je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević i pozvala sve koji se nalaze u zemljama u okruženju da se vrate do petka.

Kisić Tepavčević je nakon sednice Kriznog štaba rekla da je u celoj Evropi poslednjih dana primećen povećan broj zaraženih koronavirusom.

U Srbiji, kaže, iako je situacija povoljna, ona može da se vrlo brzo promeni, a na to ukazuju podaci u toku jučerašnjeg dana, kada smo, kako je rekla, imali viši procenat pozitivnih slučajeva zaraze.

„Najveći broj zemalja u Evropi u toku prethodne nedelje septembra beleži rekordan porast u broju laboratorijski potvrđenih slučajeva virusa. To su sve zemlje u okruženju. Po učestalosti, Crna Gora se nalazi na trećem mestu u Evropi. Hrvatska i BiH takođe su na visokom mestu, a to govorim jer je tamo najveći broj naših građana“, kazala je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

POVEZANE VESTI

Ona je apelovala na sve koji su otišli u te države da „imaju na umu da je veći procenat zaražavanja tamo“ i da se pridržavaju svih mera“.

„Apelujemo na naše građane da se vrate do petka, jer ćemo od petka u 18h imati drugačiji režim za one koji dolaze iz rizičnih zemalja. Od petka u 18h će se uvesti nadzor, to su sve mere zbog maksimalne predostrožnosti“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da mera nadzora ne podrazumeva „karantin niti samoizolaciju“, a na pitanje šta to znači, kaže da će „sve biti definisano u narednim danima“.

„Ali, ono što jesu nove preporuke SZO je da se taj nadzor sprovodi u trajanju od 10 dana, i da tako može da se spreči prenošenje infekcije“, rekla je.

Uoči sednice Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević je izjavila da „ako želimo da putujemo van zemlje treba dobro da promislimo jer skoro svuda je situacija lošija nego u Srbiji“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.