Božović: Martinović svoje naučne radove izgleda falsifikovao "na vreme"

Vesti 13. sep. 202014:24 > 14:41
Podeli:
Izvor: FoNet/Ognjen Stevanović

Nekadašnji poslanik Demokratske stranke u Skupštini srbije Balša Božović ocenio je, povodom svoje žalbe Pravnom fakultetu u Novom Sadu i dokazima o tome da je funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović "čak šest puta objavio identičan naučni rad", da je on svoje naučne radove "falsifikovao na vreme".

„Nakon što sam u junu ove godine Pravnom fakultetu u Novom Sadu podneo žalbu i dokaze da je funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović čak šest puta objavio identičan naučni rad pod istim ili sličnim naslovima, dobio sam odgovor od Etičke komisije za koji je teško proceniti da li više vređa zdrav razum ili akademski integritet“, naveo je Božović u pisanoj izjavi.

On je istakao kako je komisija zaključila je da je Martinović svoje radove „falsifikovao između 2005. do 2009. godine“, a da je Kodeks o akademskom ponašanju donet 2010. godine i da zbog toga „nema osnova za pokretanje postupka protiv njega“, pa je Božović zaključio da je Martinović svoje radove „falsifikovao na vreme“.

Time je Etička komisija, smatra Božović, jasno poručila studentima, njihovim roditeljima, budućim studentima i svim građanima Srbije „da je važno samo nadmudriti sistem, varati, imati vezu, prepisivati i sticati korist za sebe“, kao i da će takvo ponašanje „ne samo proći nekažnjeno, nego i naići na podršku i na jednom od najznačajnijih fakulteta“ drugog po veličini univerziteta u Srbiji.

Na osnovu tih „lažnih i autoplagiranih naučnih radova“, naglasio je Božović, Martinović je „stekao priliku da doktorira, a na kraju i bude izabran u zvanje docenta, i da zarađuje sedam plata“.

Martinović je svoje „nepošteno stečene“ titule, smatra Božović, koristio da bi „uzimao posao profesorkama iz Ćuprije, da se zaposli pored Pravnog fakulteta u Novom Sadu i na master studijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, kao i da bude na jednoj od najvažnijih funkcija na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici“.