U Crnoj Gori 75.000 građana iz Srbije, Janković kaže – samoizolacija neophodna

Vesti 13. sep. 202012:00 > 12:01
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Član Kriznog štaba, imunolog Srđa Janković ocenio je da se epidemiološka situacija može i pogoršati ako se građani ne budu pridržavali mera zaštite i naveo stav Kriznog štaba da je samoizolacija neophodna kao vid zaštite ljudi i zdravlja.

„Situacija može i da se pogorša ako ne budemo pazili“, rekao je Janković za RTS, komentarišući povratak sa letovanja i procene da je u Crnoj Gori, koja trenutno ima najnepovoljniju situaciju u Evropi, oko 75.000 građana Srbije.

On nije mogao da govori o odlukama i preporukama koje se očekuju u ponedeljak kada zaseda Krizni štab, ali je rekao da je samoizolacija preopučena u maksimalnom periodu inkubacije koronavirusa za svakog ko se vraća sa područja na kojem je velika aktivnost virusa ili postoji prenos zaraze.

POVEZANE VESTI

Ta preporuka nema snagu neke zakonske obaveze ali to nije manje važno u zaštiti zdravlja i života. Ne postoji zakonska sila prinude i logistički aparat koji bi to mogao da kontroliše, ali Krizni štab smatra da je samoizolacija neophodna jer ćemo samo tako zaštititi ljude i zdravlje svih nas, rekao je Janković.

On je sugerisao da sada još rigoroznije treba primenjivati mere zaštite kako se virus ne bi proširio.

Janković je uveren kako je velikom broju građana jasno da je zaštita od širenje virusa „opšti interes“ i da mora postojati opšti konsenzus o nošenju maski, držanju distance, pranju ruku, dezinfekciji radnih površina, izbegavanju velikih skupova jer i dalje postoji postoji mogućnost širenja zaraze.

„Ako što veći broj nas bude to sprovodio ne treba da se plašimo novih scenarija pogoršanja“, poručio je Janković.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.