Porodica bivšeg predsednika Tomislava Nikolića ponovo gradi na Savi

Vesti 12. sep 202018:21 > 18:26
Nova.rs

Dok još nismo dobili novu Vladu, pratimo i šta rade oni koji više nisu u političkom životu. Po usvajanju Zakona o legalizaciji, krajem 2015. tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će sa sinovima porušiti sporne objekte koje je gradio na Savskom nasipu. Možda se neko i zapitao gde je i šta danas radi Tomislav Nikolić.

Nadgleda se kako raste i osamostaljuje se projekat Bajčetina na Savi. Predah od saradnje sa Rusijom i Kinom bivši predsednik Tomislav Nikolić, gle čuda, potražio na Savskom nasipu, preciznije, u zoni zabranjene gradnje. Ispred nelegalizovanih vikendica ili kuća njegovih sinova u toku čišćenje obale, bagerom.

A slučajni svedok najnovijih divljih građevinskih aktivnosti Tomislava Nikolića bio je novinar Milenko Vasović.

„Nije primereno da nekadašnji nosilac najviše državne funkcije radi nešto na lokaciji gde je gradnja zabranjena, pogotovo na lokaciji od koje zavisi snabdevanje pijaćom vodom čitavog Beograda, da se to događa negde drugde verujem da bi se čitava javnost digla na noge, pa zamislite recimo da nekadašnji predsednik Francuske uvede bager u reku Senu i počne da kopa“, kaže Vasović.

Bio je kraj novembra 2015. kada je tadašnji predsednik potpisao Zakon o legalizaciji. Mesec dana kasnije Nikolić je u jednom intervjuu objasnio da je tako zapravo lišio zaštite objekte svojih sinova na Savskom nasipu, koji su, prema njegovim tvrdnjama, tada već osam godina bili u postupku legalizacije.

„Ja bih se dogovorio sa sinovima da srušimo te kuće. Mi smo zajedno sa mnogim komšijama tamo ušli u jednu prašumu, šut, tamo je bilo sve što je ikada bačeno na Novom Beogradu, a mi smo to upristojili i uredili“, rekao je Nikolić 2015. godine.

Novinarka: A znali ste da tu ne sme da se gradi?

Nikolić: Nisam, da sam znao, odmah bih srušio. Gradili smo jer država nije znala gde šta može da se gradi.

Novinarka: Dobro sad država zna i predsednikovi sinovi će poštovati zakon?

Nikolić: Tako je, ako država zna onda će ona da kaže ovde na obalama nema gradnje, daće nam dozvolu za rušenje, ja ne volim da mi drugi ruši ono što sam sam zidao, mi ćemo ciglu po ciglu da sklonimo.

Ni gotovo pet godina kasnije, država ništa nije rekla, a umesto sklanjanja, cigla se na ciglu slagala. Pa, hoće li sada iko odreagovati? 

„Za očekivati je da svi ćute i da se prave kao da se ništa ne događa, a koliko sam obavešten neki od gradskih i opštinskih funkcionera već su bili na placu porodice Nikolić, valjda da im pruže logističku pomoć za to što rade“, kaže Vasović.

U opštini Novi Beograd kažu da u ovom trenutku ne postoji osnov da se sruši bilo koji objekat na Savskom nasipu, jer, kako tvrde, svi postojeći objekti su u postupku legalizacije. Dakle, ili će se odlukom neke više instance grada ili republike, jednoga dana Bajčetina na Savi i mnogobrojni komšiluk iza bloka 45 pretvoriti u novu Kaluđericu, ili će sve biti sravnjeno sa zemljom, takođe, jednog dana.