Uprkos upozorenju Ziđinu, koncentracija sumpor-dioksida u Boru veća od propisane

Vesti 12. sep. 202013:15 > 13:21
Podeli:
Izvor: N1

Prema podacima sa mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija sumpor-dioksida u gradskom parku u Boru i jutros je bila višestruko veća od propisanih 350 mikrograma po metru kubnom. U 7 sati instrumenti su pokazali vrednost od 1832, a dva sata kasnije 1156 mikrograma štetnih čestica.

Vrednost se do deset sati povremeno smanjivala, ali je uvek bila iznad zakonski propisanih 350 mikrograma po metru kubnom, a naznačeno je da je vazduh „jako zagađen“ i opasan po stanovništvo.

Gotovo konstantno zagađivanje se nastavilo i dan nakon što je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić najavio krivičnu prijavu protiv Ziđina, ukoliko količina štetnih materija bude zebeležena u vazduhu iznad grada, i najavama odbornika opozicije da će u Boru započeti veliki ekološki protesti. 

Ilija Đuričić, iz Inicijative „Mladi menjaju“, kaže da je očigledno da institucije u Srbiji ne rade svoj posao kojim treba da zaštite stanovništvo.

POVEZANE VESTI:

„Mislim da se zagađenje nastavlja radi nečijih interesa i da ljudi u institucijama ne rade ono za šta ih građani plaćaju. Ministarstva i lokalna samouprava moraju da zaštite građane i da preduzmu sve mere kako bi se zagađenje zaustavilo, jer je očigledno da su Borani žrtvovani radi proizvodnje u Ziđinu“, rekao je Đuričić za portal Istmedia.rs. 

Nakon najave gradonačelnika Bora da će pokrenuti krivičnu prijavu protiv zagađivača, oglasila se i Stranka slobode i pravde, koja podseća da su protiv zagađivača prijavu podneli još u novembru prošle godine, ali da po njoj Tužilaštvo ne postupa, jer su u njoj, pored zagađivača, obuhvaćeni i gradonačelnik Aleksandar Milikić i ministar ekologije Goran Trivan.

Ta stranka podseća da su nakon podnošenja prijave i nekoliko protesta, učesnici od strane vlasti nazvani plaćenicima i ekstremistima, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je protest ljudi, koji su na ulici branili svoje pravo na zdravlje, nazvao političkim manevrom.

SSP ocenjuje da su reči izgovorene na sednici Skupštine grada, o strožem odnosu prema Ziđinu, samo još jedan „trik aktuelne vlasti koja se Ugovorom o strateškom partnerstvu obavezala da zagađivač neće snositi ni finansijsku ni krivičnu odgovornost ukoliko dođe do prekomernog zagađenja“.