Kon: Moguće mere za povratnike iz inostranstva, ali ne karantin van prebivališta

Vesti 11. sep. 202016:09 > 16:13
Podeli:
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da će se u ponedeljak na sednici Kriznog štaba razgovarati o tome da li će za građane koji se vraćaju iz rizičnih zemalja biti preporučena neka vrsta izolacije, ali je naglasio da među opcijama nije karantin u nekoj ustanovi van adrese prebivališta.

„Vi želite da budemo vidoviti, u ponedeljak će biti Krizni štab, pričamo tri nedelje već o epidemiološkom riziku, ta tema je neprekidno na dnevnom redu, ja sam nekoliko puta već rekao da je granica sa Crnom Gorom i BiH otvorena iz političkih razloga, a neprekidno govorimo da se dele upozorenja ukoliko se neko vraća iz tih zemalja…. Karantin u smislu zatvaranja van sopstvenog stana neće biti, to nije u planu, postoje takozvane samoizolacije, to jesmo preporučili, posebno za decu i imamo situaciju gde se to poštovalo“, izjavio je Kon na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kako je rekao, o konkretnim merama znaće se u ponedeljak.

„Svako ko se vraća sa odmora a dobije tegobe, mora prvo da pomisli na kovid i da prvo to isključi pa da se onda leči… Obaveza je i da lekaru kaže da je došao iz inostranstva…to je alternativa, nema druge“, kazao je Kon.

POVEZANE VESTI

Kon kaže i da ne sme biti opuštanja kad je pridržavanje mera u pitanju, jer, dodao je, raste procenat trenutno aktivnih slučajeva u Beogradu, a taj procenat je 36 posto u odnosu na ukupan broj obolelih.

„Imali smo blagi skok u toku ove nedelje, 7 do 20 dnevno otkrivenih slučajeva u Beogradu… Ukupno zaraženih je 36 posto od broja zaraženih u Srbiji. Zabrinjavaju i Kragujevac, Zaječar i Preševo, gde imamo preko 8,5 posto obolelih“, rekao je Kon.

Kako kaže, u Kragujevcu je kontaktiran lokalni krizni štab i upozoren da bude u stanju povećane pažnje preko vikenda.

„Nalazimo se u situaciji da sve od nas zavisi, od svih nas zajedno, škole su počele da rade, u osnovnim školama je više od pola miliona dece, to jeste epidemiološki rizik, ali je tu straktna kontrola. Međutim, činjenica koja se uočava je, kada se počinje s tim manjim brojevima, da počinje i manje da se koristi zaštita“, upozorio je Kon.

Dodaje i da počinje da se planiraju neka okupljanja o „kojima mora da se razmišlja“.

„Da što je moguće više sprečimo ponašanje koje omogućava virusu da se širi… Ako to uspemo, duže ćemo biti na ovakvom prihvatljivom stanju, iako je ono nesigurno“, kazao je Kon.

Ne krije da bi voleo da se brojka svede na nulu, jer, kako je rekao, ako može Kina, možemo i mi.

Na pitanje N1 da li postoji pritisak na Krizni štab da olabavi s merama, Kon kaže: „Ako vas pozove udružrnje slepih i traži da im se dozvoli okupljanje na izbornoj konferenciji, je l’ to pritisak? Pa, nije, to je realan zahtev. Pritisak postoji kada saznate za koncert a niko nije postavio nikakav zahtev, to je pritisak“.