PSG traži međunarodni konkurs za plato kod Hrama Svetog Save u Beogradu

Vesti 11. sep 202015:44 > 15:46
N1/arhiva

Organizacija Pokreta slobodnih građana (PSG) u beogradskoj opštini Vračar zahteva od uprave Grada Beograda da "hitno obustavi sve pripremne radove na rekonstrukciji i uređenju" platoa kod Hrama Svetog Save u toj opštini i da raspiše međunarodni konkurs za to.

Povod je višemesečno protivljenje grupe građana Vračara „ZONA 3.1“ projektu po kojem će taj plato gde sada ima i zelenila, „biti pretvoren u još jednu prostranu betonsku površinu“.

Opštinska organizacija PSG je podsetila na ranije ideje i projekte da to bude „zeleni trg“, uz preusmeravanje saobraćaja spojen s obližnjim parkovima.

Međutim, kaže PSG, 2019. godine je došao novi projekat i „izazvao veliko nezadovoljstvo građana“ koji „ne žele ogromne betonske površine, već žele da i dalje u srcu grada i Vračara ostane parče zelenog prostora“.

POVEZANE VESTI

PSG ukazuje da „eventualni dolazak“ predsednika Rusije, Vladimira Putina, u Beograd, povodom završetka izgradnje Hrama najavljenog za kraj ove godine, ne može biti „dovoljan razlog za ishitreno rešavanje tog znamenitog gradskog prostora“.

Uz hitno raspisivanje medjunarodnog javnog konkursa, PSG traži formiranje konkursne komisije u kojoj će biti predstavnici SPC, urbanisti, arhitekte, ekonomisti i „obavezno i predstavnici grupe gradjana ‘ZONA 3.1′“.

Danas je objavljeno da je odbornik Nove stranke u Skupštini Opštine Vračar, Konstantin Milovanović, u debati s predstavnicima vladajuće Srpske napredne stranke pitao: „Da li ste videli kako izgleda plato ispred Hrama Svetog Save?“.

„Mene je sramota da tuda prođem“ jer je plato „godinama potpuno razlupan i izgleda kao javni parking – stotinu automobila je parkirano“, rekao je Milovanović i pozvao odbornike da zajedno podnesu zahtev Gradu, državi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) da se to reši.