Novi Sad dodelio stan samohranoj majci, čijem je detetu transplantirano srce

Vesti 11. sep 202012:50 > 12:57
Tanjug/Jaroslav Pap

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uručio je ključeve stana Mirjani Pavlović, koja živi sa sinom kojem je transplantirano srce.

Grad je sa Mirjanom Pavlović zaključio ugovor o besplatnoj dodeli stana u Kisačkoj ulici, površine oko 38 kvadrata, a dodeljen je za kategoriju samohrani roditelj deteta sa transplantiranim organom. 

Zbog teške sinovljeve bolesti oni su godinama bili podstanari i teško su izlazili na kraj sa računima. Transplantacija srca obavljena je u Beču, a nakon toga majka dve godine nije mogla da radi. 

„Andrej je uprkos svemu redovan student treće godine ekonomije. Borili smo se na sve moguće načine, a sada ne mogu ni da pričam koliko sam uzbuđena… Ovo je za nas spas“, rekla je Mirjana Pavlović. 

Miloš Vučević je rekao da mu je pripala čast da dodeli ključeve prvim stanarima u zgradi, koja je izgrađena iz budžeta Grada, preko Stambene agencije i Uprave za imovinu. 

„Pripala mi je čast da porodici Pavlović uručim ključeve jednog od devet stanova koji će biti besplatno dodeljeni. Razvrstali smo ih u nekoliko kategorija na osnovu instrukcija Uprave za socijalnu i dečju zaštitu, kako bismo podrškom pokrili što širi deo društva“, rekao je Vučević.  

Prema njegovim rečima, preostalih 26 stanova grad prodaje po nekomercijalnoj ceni od 92.000 dinara po kvadrtanom metru.  

„Preko 300 zahteva dobili smo za tih 26 stanova, težak zadatak je pred komisijom, a ako ne bude sudskih sporova i pravnih zavrzlama, spremni smo da u oktobru izađemo pred Skupštinu grada sa odlukom o dodeli stanova“, rekao je gradonačelnik i dodao da će stanovi biti otplaćivani u 240 rata, narednih 20 godina.  

Takođe je rekao da u Ulici Momčila Tapavice Stambena agencija gradi dve lamele sa po 27 stanova, koji su takođe namenjeni za ovakvu stambenu podršku, a za dva meseca i oni će biti završeni. Tada će grad raspolagati sa oko 900 stambenih jedinica. 

Za dodelu devet stanova i za prodaju 26 stanova u stambenom objektu u Novom Sadu, javni pozivi stambene podrške objavljeni su krajem januara ove godine.