GSA osudila izjave Aleksandra Martinovića o LGBT osobama

Vesti 26. maj 201518:21 > 18:25
N1

Gej strejt alijansa (GSA) osudila je izlaganje poslanika Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića u Skupštini Srbije, kada je izneo negativan stav o LGBT osoba i nevladinim organizacijama koje se bave njihovim pravima.

Skupština Srbije danas je rasrpavljaa o predlogu da Brankica Janković bude izabrana za novu poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, a njenu kandidaturu obrazlagao je Martinović, koji je i predsednik skupštinskog Odobra za ustavna pitanja i zaonodavstvo.

Kako je GSA navela u pisanom saopštenju, tokom diskusije opoziciona poslanica Gordana Čomić podsetila je da, kada je 2009. godine donošen Zakon o zabrani diskriminacije, a na osnovu koga se i bira Poverenik, Aleksandar Martinović protivio donošenju tog zakona.

Kako su ukazali, odgovor Aleksandra Martinovića na opasku Gordne Čomić „bio je više nego neprijatno iznenađenje“.

„Poslanik Martinović je u svom odgovoru rekao da se diskusija prilikom donošenja Zakona o zabrani diskriminacije svela na prava LGBT populacije, kao i da on lično od tada nije nimalo promenio svoje mišljenje o tome. Jer, iako LGBT osobe treba da imaju sva zakonom predviđena prava, on kao otac ne može da razume potrebu za javnim prikazivanjem drugačije seksualne orijentacije na Paradi ponosa, kao i da ta manifestacija provocira ljude koji su drugačijih ubeđenja i protiv je moralnih normi koje postoje u društvu“, navodi GSA.

Dodali su i da je Martinović istakao da prava LGBT populaciji nisu ugrožena, ali i da izražava svoj negativan stav prema radu nevladinih organizacija koje se bave ovom temom kao i prema nevladinom sektoru generalno.

„Oštro osuđujemo ovakve izjave Aleksandra Martinovića i smatramo da su u suprotnosti sa Zakonom o zabrani diskriminacije, kao i u suprotnosti sa duhom jednakosti, tolerancije i ravnopravnosti koji treba da neguje parlament i svi njegovi poslanici bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju“, istakli su u GSA.

Dodali su da Aleksandar Martinović ima pravo na svoje lično mišljenje, ali da kada ga iznesi sa skupštinske govornice u svojstvu predstavnika ovlašćenog predlagača, „ono više nije samo njegovo lično, već ima veliku težinu i nosi ogromnu odgovornost javno izgovorene reči“.

„U tom smislu iznenađuje i odsustvo reakcije drugih poslanika vladajuće koalicije na ovakve njegove izjave, jer smo ubeđeni da većina njih razume koliko su te izjave bile u suprotnosti sa vrednostima koje oni zastupaju“, saopštila je GSA.