Zbog čega je Ivica Dačić tužio Mariniku Tepić, a na suđenju se nije pojavio?

Vesti 10. sep 202018:49 > 18:53
N1

Tužba šefa diplomatije Ivice Dačiča za povredu ugleda i časti protiv zamenice predsednika Stranke slobode i pravde Marinike Tepić je "neosnovana i predstavlja nastojanje da se ona zaplaši" kako dalje ne bi iznosila sumnje u zakonitost njegovog rada o povlačenju priznanja Kosova, rekao je advokat Borivoje Borović tokom pripremnog ročišta u Prvom osnovom sudu. Ministar spoljnih poslova nije se pojavio, a njegov advokat Nemanja Lučić izjavio je pred sudijom da je u pitanju klasična građanska kleveta upućena Dačiću.

U decembru prošle godine poslanica Marinika Tepić pitanjima predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poljuljala je poverenje u posao povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

POVEZANE VESTI

„Da li je tvoj Ivica Dačić zloupotrebio službeni položaj tako što je pribavljao novac za otpriznavanje Kosova od uglednih privrednika, a između ostalog i od trgovaca oružjem i da je samo od tvog Slobodana Tešića za taj račun Ivica Dačić uzeo preko milion evra u kešu“, pitala je 24. decembra prošle godine Tepić.

Ministar spoljnih poslova umesto odgovora na poslaničko pitanje obratio se medijima i tog dana dao izjavu za Tanjug.

„Izjava Marinike Tepić da smo od privatnika sakupljali pare za povlačenje priznanja Kosova je pokazala koliko Marinika Tepić, Đilas i SzS mrze Srbiju. Ova izjava kao da dolazi iz Prištine od albanskih separatista i terorista“, rekao je Dačić.

Nakon toga Mariniki Tepić stigla je tužba za povredu ugleda i časti. Advokat Borivoje Borović tražio je od suda da etička komisija, kako kaže, objektivno utvrdi da li je povređena čast ministra spoljnih poslova.

„Predložili smo Jovu Bakića, predsednika SANU, Ratka Božovića, mi smatramo da pored toga što subjektivno Ivica Dačić smatra da mu je povređen ugled, da mora i etička komisija da objasni sudu da li je njegovo ponašanje kao ministra spoljnih poslova, a tiče se poznatih ponašanja u susretima sa stranim predstavnicima država na domaćem terenu, da li je to taj ugled koji je povređen na način na koji je opredeljen tužbeni zahtev“, rekao je Borović.

Osim toga, tuženi su predložili i četiri svedoka – Dobrosava Bojovića, Miodraga Kostića, Taliha Hasanovića i Slobodana Tešića.

„Ja sam se obratila u odnosu na delovanje ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koji je zloupotrebljavajući kampanju otpriznavanja, koji je zloupotrebljavajući patriotizam uzimao novac od privrednika, navodno u te svrhe, a zapravo ga koristio za sebe“, rekla je Tepić.

Advokat tužene je od suda tražio i da pribave dokument američke ambasade o tome da li je ispitivala, eventualne kontakte trgovaca oružjem sa predstavnicima vlasti i mogućeg davanja mita za dobijanje poslova.