Vlast i dalje ćuti o selidbi ambasade u Jerusalim, Palestina očekuje objašnjenje

Vesti 10. sep 202018:32 > 18:34
Podeli:
Izvor: AHMAD GHARABLI / AFP

Još uvek nije izvesno da li će Srbija biti kao Gvatemala - jedina zemlja na svetu koja je sledila Sjedinjene Američke Države u odluci da ambasadu u Izraelu premesti iz Tel Aviva u Jerusalim. Ambasador Palestine u Srbiji, Mohamed Nabhan, izjavio je za NIN da je tražio prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi dobio objašnjenje oko navoda da bi Srbija trebalo da premesti ambasadu, što bi bilo protivno rezoluciji Saveta bezbednosti 478.

„Palestina protiv ulaska Kosova u Unesko“, „Palestina priznaje Srbiju po rezoluciji 1244“, „Kada je reč o Kosovu, uvek smo uz Srbiju“ – to je, u tri slike politika Palestine prema Srbiji, i tako je bilo i u suprotnom smeru sve do prošlog petka kada je predsednik Srbije stavio potpis na dokument u kome piše da će Ambasadu Srbije u Izraelu premestiti u grad koji je po rezoluciji Ujedinjenih nacija 478 Izrael protivpravno anektirao i proglasio svojom teritorijom.

POVEZANE VESTI

Palestina je uvek poštovala rezoluciju 1244 i očekujemo i poštovanje rezolucije 478, poručuje ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan.

„Mi cenimo predsednika Vučića i Srbiju sa kojom imamo prijateljske, tradicionalne i duboke odnose. Verujem da predsednik nije želeo da našim odnosima i palestinskom pitanju nanese štetu ovim dogovorom“, dodaje Nabhan u razgovoru za NIN.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić navodi da je reč o dvostrukom gubitku za Srbiju. Kako kaže, izazvala je gnev arapskog sveta potpisom da će preseliti ambasadu u Jerusalim, i na to će još Izrael priznati Kosovo.

„I mi smo dakle, sa predsednikom Srbije na čelu, učestvovali u jednom političkom procesu u kome je Izrael odustao od podrške suverenitetu Srbije i sada priznaje nezavisnost Kosova. A zauzvrat, za to što Izrael nama čini štetu, mi činimo Izraelu uslugu, dajemo toliko mnogo, da se naša ambasada iz Tel Aviva preseli u Jerusalim“, ističe Tadić.

Milan Krstić iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative podseća da je ta organizacija u svojoj analizi Vašingtonskog sporazuma, ukazala na štetnost stavke o preselenju ambasade u Jerusalim.

„Srbija bi bila prva evropska država, prva država koja je aspirant na članstvo u Evropskoj uniji, a znamo da je Evropska unija eksplicitno protiv i insistira na poštovanju međunarodnog prava. Srbija će morati dobro da razmisli šta će sa tim da radi. S tim da i tu moram da kažem da ukoliko pobedi demokratska administracija 3. novembra ne verujem da će tu postojati pritisak da Srbija to i učini, zato što je Bajden po ovom pitanju daleko mekši nego što je Tramp i njegova administracija“, objašnjava Krstić.

Jerusalim Izrael smatra svojim glavnim gradom. Međutim, istočni deo grada koji obuhvata sveta mesta za sve tri velike religije zauzeo je tokom šestodnevnog rata 1967, reč je o delu Jerusalima koji je do tada kontrolisao Jordan. 1980. Izrael je doneo odluku o aneksiji, što su osudile Ujedinjene nacije rezolucijom 478.