Lalić: Nakon teksta Nova.rs, RFZO obustavio spornu nabavku od Gojkovićeve rođake

Vesti 10. sep 202017:29 > 17:33
N1

RFZO je obustavio hitnu javnu nabavku medicinske opreme u vrednosti od oko 200 miliona dinara od firme PTM iz Šapca, nakon pisanja portala Nova.rs da je reč o kompaniji u vlasništvu Zorice Šakan koja je u rodbinskim vezama sa pokrajinski sekretarom za zdravstvo Zoranom Gojkovićem, kao i da je u sklopu te nabavke provučena medicinska oprema koja nema nikakve veze sa lečenjem od kovida-19, oktrila je za N1 novinarka portala Nova.rs Ana Lalić.

Lalić je navela da je od RFZO prekjuče dobila odgovor da pomenuta sporna javna nabavka nije sprovedena do kraja, navodno zato što su donatori već obezbedili potrebnu opremu.

„Ali prema našim informacijama, raskinuta je zbog pritužbi drugih ponđača koji nisu bili pozvani da u njoj učestvuiju, a sporna je i ta hitnost uprkos tome što hitnost nije postojala“, rekla je Lalić ističući da je javna nabavka raspisana dva meseca nakon ukidanja vanrednog stanja.

POVEZANE VESTI

Dodala je i da je uverena da je odustajanje od pomenute javne nabavke jedna od dobrih posledica pisanja portala Nova.rs. Vlast, kako je rekla, mora da bude svesna da su oni u obavezi ne da odgovaraju novinarima, nego građanima, s obzirom na to da su građani njeni poslodavci.

„Verujem da će pritisak koji mi medijski radnici pokušavamo da izvršimo – da sve mora biti transparentno i po zakonu – dovesti do pozitivnih rezultata“, istkla je Lalić.

Podsetila je da je u spornoj javnoj nabavci bila „provučena“ medicinska oprema koja nije u protokolu za lečenje osoba obolelih od koronavirusa, odnosno oprema koja se koristi za neinvazivne laparaskopske intervencije, poput operacije bruha ili polipa.

Pritom je jedini ponuđač bila firma PTM iz Šapca za koju se ispostavila da je u vlasništvu Zorice Šakan koja je u rođačkim odnosima sa sekretarom Gojkovićem, istakla je Lalić. Kazala je da je Gojković u međuvremenu demantovao da je reč o njegovoj rođenoj sestri, te da bi Agencija za borbu protiv korupcije moprala da utvrdi o kakvom se porodičnom odnosu tačno radi.

„Zakon o javnim nabavkama je vrlo jasan, sve do trećeg kolena, odnosno sve dok je reč o osobi koja bi mogla da ima i posrednu finansijsku korist, u obavezi je da prijavi rođački odnos“, objasnila je novinarka portala Nova.rs.

Podsetila je i da je otkrila da je u momentu dok, prema podacima Sindikata lekara i farmaceuta, oko 2.300 medicinskih radnika čeka posao, Klinički centar Vojvodine zaposlio više od 100 nemedicinskih radnika u administraciji.

Rekla je i da su njeni izvori u Kliničkom centru Vojvodine „bezbedni“, kao i da se broj njenih izvora uvećava iz dana u dan, budući da su, kako je rekla, i lekari shvatili da su na istoj strani kao i novinari, i da su „kolateral nekih zakulisnih radnji koje se očigledno u ovoj zemlji obavljaju“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.