Održano pripremno ročište po tužbi Dačića protiv Marinike Tepić

Vesti 10. sep 202013:16 > 13:29
Podeli:
Izvor: N1

U Prvom osnovnom sudu održano je pripremno ročište po tužbi ministra spoljnih poslova Ivice Dačića protiv potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić, koja ga je optužila da je uzimao novac za plaćanja "otpriznavanja" nezavisnosti Kosova, ali da je taj novac zadržao za sebe.

Adovkat Marinike Tepić Borivoje Borović rekao je da su obrazložili odgovor na tužbu i da smatraju da je tužba pritisak kojim treba da se zaplaši jedan opozicioni političar.

„Izneli smo veliki broj predloga i predložili svedoke. Predložili smo i etički odbor, da u njemu budu Jovo Bakić, Vladimir Kostić i Ratko Božović, smatramo da pored tzoga što Dačić subjektivno smatra da mu je povređen ugled, da morta i objektivno etički komitet da objasni sudu da li njegovo ponašanje kao ministra, da li je to taj ugled koji je povređen“, rekao je Borović i dodao da će sledeće ročište biti 9. marta.  

Marinika Tepić je objasnila da su predmet tužbe poslanička pitanja iz decembra prošle godine i naglasila da to nisu obična pitanja, već je obavezna adresanta da u roku od 15 dana odgovori.

„Pitala sam Vučića da li je tačlno da Dačić uzima novac za kampanju povlačenja priznanja, da Slobodan Tešić plaća milion evra u ovoj takozvanoj kampanji i nakon toga je Dačić na vrlo uvredljiv način odgovorio. Otišao je i korak dalje da me uvredi, optužujući me da sarađujem sa albnskom stranom. Ja sam izričito rekla da ne ulazim u diplomatske načine povlačenja priznanja Kosova, ja sam se obratila u odnosu na delovanje Dačića koji je zloupotrebio kampanju, uzimao novac od privrednika navodno u te svrhe, a zapravo ga koristio za sebe. Gde je novac koji je dat Dačiću pod njegovim objašnjenjm povlačenja priznanja, a taj novc nije dat džavama koje su povukle priznanje“, rekla je Tepić.

Ona kaže da su predložili četiri svedoka.

„Predložili smo četiri privrednika. Dobroslav Bojović, Miodrag Kostić, Tahir Hasanović i Slobodan Tešić, da ih sud pozove za svedoke i da tačno vidimo kako je Dačić postupao u odnosu na moje tvrdnje i saznanja, a pometua lica jesu bila uključena“, navela je.  

Dačić se nije pojavio u sudu, već samo njegov advokat.