Rektorka Popović: Fakulteti će sami odlučivati o smanjenju školarina

Vesti 10. sep 202011:18 > 11:22
N1

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović kaže za N1 da će svaki fakultet za sebe utvrditi da li i koliko ima uslova za bilo kakvo smanjenje školarina, jer, kako kaže, iako zna da mnogi studenti imaju finansijskih problema, i fakulteti ne smeju da ugroze nastavu.

Studenti okupljeni u inicijativi „Kreni-promeni“ okačili su u sredu na ulazu u Studentski park u Beogradu transparent na kojem piše „30 odsto za studente nema, 130 odsto za stadion ima“, dok se u Rektoratu Univerziteta u Beogradu održavala sednica Senata. Usvojena je odluka da će se naredna akademska godina pohađati po kombinovanim modelu.

„Beogradski univerzitet (BU) ima 31 fakultet, i oni su vrlo različitih veličina, oblici nastave se razlikuju od toga da li li ima laboratorijskih ili nekih drugih vežbi… U ovoj nestabilnoj epidemiološkoj situaciji želeli smo da fakultetima damo sve stepene slobode da na najbolji mogući način iskoriste prostor fakulteta za one aktivnosti koje traže lični kontakt, a da ono što može na daljinu, da se na taj način obavi“, kazala je Popović.

POVEZANE VESTI

Kaže da se fakulteti prilagođavaju okolnostima, koristeći iskustva iz prošlog semestra.

„Bio je ogroman napor da se održi nastava na daljinu. BU je napravio izvanredan napor, te je u roku od 10 dana se prešlo na onlajn nastavu, ne negiram da je bilo pojedinačnih slabosti, ali uopšteno, sistem je radio, a to potvrđuje činjenica da su u junskom i julskom ispitnom roku studenti pokazali isti uspeh kao u isto vreme prošle godine“, naglasila je rektorka.

Ona je napomenula da i studenti moraju da pokažu povećanu odgovornost. „Moraju da budu proaktivni kako bi dobili najbolju nastavu koji fakultet može da im pruži“, dodala je.

Što se tiče organizacije na fakultetima, kaže da će rukovodioci organizacionih jedinica na svakom fakultetu biti dužni da prate rad nastavnika. „Mi smo im dali preporuke koje su to minimalne aktivnosti rada na daljinu i ja verujem da će to biti ispoštovano“, rekla je rektorka.

„Fakulteti koji imaju praktične vežbe su počeli u prošlom semestru da rade, jedan deo tih vežvi su snimili, a sada će poštujući sva pravila zaštite i pravilo jedan student na 4m2, laboratorije biti otvorene za studente i biće im omogućemo da na taj način steknu veštine“, kazala je Popović.

Naglasila je i da se fakulteti nalaze „u trci s vremenom“.

„Ja mislim da smo mi u trci s vremenom, jer niko ne može da predvidi šta će se desiti, u drugoj polovini novembra može da dođe do povećanja broja obolelih od koronavirusa, što bi uticalo na zatvaranja fakulteta. Zbog toga je sada fokus da se praktični deo nastave obavi u što većoj meri. Jer teorijska predavanja mogu lako da se izvedu onlajn“, izjavila je Popović.

Izražava nadu da smo „svi sazreli i razumeli ozbiljnost situacije“ i da će se svi ponašati odgovorno.

Popović za N1 navodi i da će fakulteti, svako za sebe, doneti odluku o eventualnom smanjenju školarina.

„U širem kontekstu, nesporno je da se jako veliki broj studenata nalazi u teškoj sitiacij, što zbog sopstvenih okolnosti ili njihovih porodica, to je nešto gde bi hteli svi fakululteti da pomognu. Ali i sami fakulteti imaju svoje troškove. Iz tog razloga KONUS je na sednici prošle nedelje doneo odluku da se uputi zahtev minsitarstvu i Vladi Srbije da se osnuje fond za najugroženije studente, i taj zahtev je poslat“, kazala je Popović.

Fakulteti su, kako kaže, kao što su i do sada činili, na pojedinačne studentske zahteve odgovarali u vezi sa smanjenjem školarina.

„Tako će, u zavisnosti od situcije samih fakulteta, oni sami učiniti šta se može“, rekla je Popović.

O smanjenju bodova fakulteti ne mogu da odlučuju bez Skupštine Srbije, ali je, prema rečima rektorke, „ministarstvo izrazilo spremnost da na osnovu raspoloživih sredstava poveća broj budžetskih studenata nezavisno od broja realizovanih bodova“.

„To bi bio podsticaj za one studenete koji su uložili napore da ispune svoje akademske obaveze“, kazala je.