Vučić s Putinom o Kosovu: Srbija ostaje istinski partner Rusije

Vesti 10. sep. 202010:31 > 11:29
Podeli:
Izvor: AFP/Andrej Isaković

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su u telefonskom razgovoru razmotrili rešavanje kosovskog problema, saopštio je Kremlj. Vučić izjavio da će, bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije.

„Posebna pažnja posvećena je problemu Kosova. Vučić je informisao (Putina) o pregovorima u Vašingtonu 7. septembra 2020. Putin je potvrdio nepromenjenu poziciju Rusije o izradi izbalansiranog i kompromisnog rešenja koje je prihvatljivo za Beograd, a koje treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti UN“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su razmotrene aktuelne teme strateškog partnerstva Rusije i Srbije.

Sa ruske strane, kako piše u saopštenju, „visoko je ocenjen“ lični doprinos Vučića strateškom partnerstvu.

„Naglašena je spremnost za dalju tesnu saradnju kada je reč o bilateralnim odnosima, regionalnim i medjunarodnim pitanjima“, dodaje se u saopštenju.

O razgovoru s Putinom javnost je obavešena i putem Vučićevog Instagram profila:

„Predsednik Vučić i predsednik Putin su ovom prilikom razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu i razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou.

Dvojica sagovornika su potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju. Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a predsednik Putin je pozdravio to čvrsto opredeljenje Srbije.

„Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije“, naglasio je predsednik Vučić.

https://www.instagram.com/p/CE8ymUapOWv/

Predsednik Vučić je predsedniku Putinu izrazio zahvalnost na nepromenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Vladimir Putin je rekao da će Ruska Federacija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka.

Predsednik Vučić i predsednik Putin su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, ali da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veće od iskorišćenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte“.