Lalić o Vašingtonu: Naša delegacija izgledala kao da jedva čeka da sačuva glavu

Vesti 10. sep 202008:48 > 09:12
N1

"To je rijaliti Donalda Trampa u kome smo se našli, naša delegacija izgeldala je kao da jedva čeka da sačuva glavu", komentariše sastanak u Vašingtonu delegacija Beograda i Prištine urednik Nedeljnika Veljko Lalić.

Kako smatra Lalić, imamo sporazum čije ćemo posledcie videti za godinu dana i dodaje da je to jedan od najčudnijih sporazuma koje smo videli.

POVEZANE VESTI:

 „Otišli smo da pregovaramo o ekonomskim sporazumima sa Kosovom, a imamo 5-6 tačaka o kojima možete da pregovarate godinama. Problem Jerusalima, diplomatija ne može da ga reši, 5G mreža, o tome se pregovara godinama. Meni je bilo čudno da mi pričlamo o tome da idemo u Vašington da pričamo o ekonomiji, jer je Vašington centar političke moći, a pregovaramo u Briselu o politici, koji je centar naše ekonomije. Naravno ako potpišete neki papir i sedite pored Trampa to je obavezujuće. Tramp je rekao hvala što premeštate ambasadu, nemoguće da smo tamo potpisali nešto neobavezujuće. Sada je špic američke kampanje, Tramp je u naletu, hteo je da iskoristi. Može da bude neobavezujuće jedino ukoliko Bajden pobedi na izborima“, smatra Lalić.

Urednik Nedeljnika navodi da smo imali četiri godine Trampove administracije kada su „za nas bolje išle karte“ i misli da su Albanci napravili grešku jer je za njih Bajden bolji kandidat.

„Najopasnije je što Kina ćuti, a rusku poruku smo videli. Imamo odlične odnose sa ambasadorkom Kine, a videćemo šta znači to kinesko ćutanje, opasno je kad tako velika sila ćuti“, kaže Lalić.

Govoreći o ekonomskim aspektima sporazuma, Lalić kaže da bi bilo jako dobro da imamo ekonomske odnose sa SAD.  

„Videćemo šta to znači, Amerika je na Balkanu pre svega politički činilac, Vašington je centar političke moći. Ukoliko smo mi dobili Ameriku na našoj strani to je „gamechanger“.  Moj stav je da Srbija mora negde da promeni narativ“.  

Međutim, dodaje Lalić, očekuje se veliki pritisak Nemačke.

„Mislim da je paradoksalno da nama više odgovara Bajedn, jer je veliki sukob Merkel i Amerike. Rečenica koju je Lajčak izgovorio, da se dijalog Beograda i Prištine vodi već 10 godina, a onda dobijete Grenela koji je najomraženija ličnost u Nemačkoj i onda on reši stvari. Očekujem nervozu EU koja se pokazala nesposobnom, ne može da reši ZSO. To jeste američka politika, u kojoj pokazujete EU da je nesposobna. Ali Nemačka je jedna od najvećih ekonomskih sila koja postoji, očekujem veliki pritisak da se reši na Balkanu. Haradinaj važi za nemačkog igrača, a vidimo koliko pokušava da ruši sporazume“, rekao je Lalić.