(Ne)obavezujući papir iz Vašingtona – ima li ili nema tačke o Jerusalimu

Vesti 09. sep 202018:20 > 19:11
GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Sporazum koji je najavljen kao ekonomska normalizacija Beograda i Prištine napravio je čitavu pometnju u spoljnoj politici Srbije. Ričard Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa, koji je najzaslužniji za postizanje sporazuma, kaže da su za američku administraciju ključne stavke u dokumentu one koje uređuje odnose sa Izraelom, i one koje udaljavaju region od Rusije i Kine. Saradnici srpskog predsednika, isti tekst, čitaju drugačije.

„Srbija se obavezala da otvori kancelariju za ekonomsku saradnju u Jerusalimu ovog meseca i da premesti svoju ambasadu u Jerusalumu u julu. To je fantastično.To je velika stvar, to je veliki korak. Veoma smo zahvali na tome“, izjavio je predsednik SAD Donald Tramp prilikom potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

Još se potpis na sporazumu nije osušio a već se se otvorilia polemika ne samo da li će se primenjivati ono što je potpisano, već da li je stvarno potpisano ono što je potpisano.

POVEZANE VESTI

Za Srbiju ispostaviće se jedan od većih problema je baš ono na čemu joj je Tramp najviše čestitao – preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, savetnica predsednika Srbije kaže da to još uvek nije konačna odluka.

„Za sada nismo nista prihvatili, nije ništa potpisano, vi znate da ta tačka jeste na papiru Prištine, a nije u papiru Srbije, znači nema je na našem papiru“, kazala je Vasiljević.

Ono što savetnica predsednika tvrdi da ne postoji, iako se na javno dostupnom dokumentu može videti i ta tačka i potpis predsednika, Ričard Grenel ubraja u najvažnije delove sporazuma.

„Najzad, dogovorili su se da priznaju Izrael i prodube vezu sa Izraelom. Srbija će do sledećeg jula premestiti ambasadu u Jerusalim, a Kosovo i Izrael će priznati jedno drugo po prvi put“, rekao je Grenel.

Premeštanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim osudile su Evropska Unija, Arapska Liga, Turska, podsećajuci da je to kršenje rezolucije Saveta bezbednosti 478.

„Najviše pažnje na međunarodnoj sceni, ali i osudu, podsmeh, ali i ljutnju mnogih zemalja, jeste odluka da premestimo ambasadu u Jeruslim, čime postajemo treća držva koja je to uradila na svetu, posle Gvatemale i SAD, evo sad mi smo treća“, izjavio je Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde.

Nejasno je zašto je Srbije pristala da se nađe u središtu komplikovanih odnosna na Bliskom istoku. Imajući u vidu da sporazum predviđa i da Izrael prizna Kosovo.

 „Kosova je prvo priznalo državu koju ne priznaje, da bi onda Izrael rekao da će da prizna i Kosovo . U suštini u ovoj priči Izrael je na dobitku, mi smo na gubitku“, ocenjuje Ivan Vujačić, nekadašnji ambasador Srbije u SAD.

A za američku administraciju, kako kažu, velika pobeda, koja region udaljava od Rusije i Kine.

„Obe strane su prihvatile da diversifikuju izvore energije. Za Srbiju, gde 100 odsto njihove energije dolazi iz Rusije, to znači da se udaljuje od Rusije. Sve ovo pomera taj region da naginju više ka Zapadu i udaljava ih od Rusije i Kine. Ovo je velika diplomatska pobeda Donalda Trampa“, kaže Grenel.

Da li je ovo stvarno zaokret u spoljnoj politici, da li se udaljavamo od Rusije i Kine, ko sve zove Beograd i traži objašnjenje, odgovore na ova pitanja nismo dobili od ministra inostranih poslova Ivice Dačica , jer je događaj na kome je trebalo da se pojavi, otkazan.