Jović: Srbija potpisano mora da poštuje, stavka o Izraelu može da se iskoristi

Vesti 09. sep 202017:41 > 17:51
Podeli:
Izvor: Reuters/Leah Millis

Da li je sporazum iz Vašingtona dobra ili loša odluka zavisi od toga da li će i Beograd i Priština uspeti da prepoznaju prednosti tog sporazuma, kaže politikolog Dejan Jović. Dodaje da u slučaju da se ne ispoštuje potpisano može čak i doći do pogoršanja situacije. Jović je, komentarišući situaciju u Crnoj Gori, pozdravio dogovor tri koalicije i rekao da bi one trebalo da što pre konstituišu vladu.

Ne smiruju se reakcije i tumačenja potpisanih dokumenata u Vašingtonu. Beograd i Priština potpisali su izjave o namerama, a Tramp pismo bez formalno pravnih obaveza za SAD. Da li će onda ono što je potpisano imati dalekosežne posledice ili mnoge od tačaka sporazuma neće biti primenjene i samo su u funkciji predizborne kampanje predsednika Trampa?

„To zavisi od toga da li će strane potpisnice prepoznati, da u tome imaju elemenata ne samo da budu zadovoljni nego da strateški promene svoju poziciju u odnosu na onu kakvu su imali do sad. A ja verujem da je to moguće, uključujući i Srbiju za koju milim da može dobiti mnogo. Ako ne preopozna prednosti potpisanog sporazuma, onda će stvari ostati da vise u vazduhu“, kazao je Jović u Danu uživo.

POVEZANE VESTI

Kaže i da u drugom slučaju, situacija može ne samo ostati ista, već i biti pogoršana, jer će, kako naglašava, ispasti da se ne poštuju obećenja koja su data.

„A u međunarodnoj politici reč mora imati težinu i ako nešto potpišete morate se toga držati“, kazao je Jović.

Priština je sa svoje strane, navodi Jović, dobila priznanje nezavisnosti od Izraela.

„Time je prekinut niz od 15 takozvanih otpriznavanja, koji je doveo u krizu taj proces, udaljio Kosovo od UN i drugih međunarodnih organizacija…Srbija je na godinu dana pristala da ne lobira za otpriznavanja, a čak i ako Srbija ne lobira, sama činjenica da je potpisala neki sporazum s Prištinom, ohrabriće neke zemlje da priznaju Kosovo“, objašnjava Jović.

A takođe, i pitanje premeštanja ambasade u Jerusalim, kako kaže, može naljutiti neke muslimanske zemlje, koje nisu, da priznaju nezavisno Kosovo.

Ono što je dobro za Srbiju, naglašava Jović, je da dobije Izrael na svojoj strani.

„Imati Izrael na svojoj strani, je za Srbiju povoljno, bez obzira da li će Tramp ostati predsednik SAD-a“, kaže.

Na pitanje da li onda time Srbija protiv sebe dobija arapski svet ali i Brisel, Jović kaže: „Ali je pitanje koliko je realno da Srbija uđe u EU, koliko je EU spremna da je primi u svoje članstvo. Pitanje je ima li Srbija više štete nego koristi“.

Korist je i u odnosu na BiH, dodaje.

„Dodik je zatražio takođe da BiH premesti svoju ambasadu u Jerusalim. Ako Bošnjaci to odbiju, onda će odnos Izraela i SAD prema Srbiji biti bolji nego prema Bošnjacima u BiH, a to tektonski može promeniti poziciju Srbije na Balkanu. Posebno što je Hrvatska u ne bas dobrim odnosima sa Izraelom, a hrvatska politika sada zanemaruje pomalo SAD, a okrenuta je više ka Briselu“, rekao je gost N1.

Jović kaže i da nije greška za Srbiju što je uključila Izrael u sporazum iz Vašingtona. „Posebno jer je Kosovo označeno kao muslimanska zemlja i stavljena u blisko-istočni kontekst, a ta etiketa sigirno nije draga ni Albancima na Kosovu ni vlastima u BiH“, dodaje.

Ni Srbija ni Kosovo nisu zadovoljni Briselom, koji im, kaže Jović, ne nudi ništa.

„Proširenje EU je stalo, to je bila greška, ja sam to govorio. Evo sad drugih aktera, imamo Izrael i SAD, čak i Britaniju… pet aktera su tu prisutni u želji da potkopaju EU, koja je sama za to kriva“, kaže Jović.

„Vlada Crne Gore da se formira što pre“

Izvor : N1

Komentarišući situaciju u Crnoj Gori posle parlamentarnih izbora, Jović kaže da bi koalicije koje su potpigle sporazum trebalo što pre da formiraju vladu.

„Tenzije bi mogle pod nekim okolnostima da se pojačaju. Drago mi je da su do sada one bile ograničene, jer niko nije poginuo. Drago mi je da vidim da su glavni akteri osudili neke loše događaje koji su se desili. Tri koalicije će ostati čvrste do momenta dolaska na vlast. Predstoji da se vidi ko će biti premijer, da li će biti poluekspertska ili ekspertska vlada… Ali je u interesu da odmah formiraju vladu, da pokažu da to mogu i da se drže zajedno dok formiraju vladu i dok DPS oslabi“, objasnio je Jović.

Ali upozorava – opozicija treba da shvati da nije „pobedila u revoluciji nego na izborima“.

„I da je legalno da imaju opoziciju, da se DPS neće raspasti. Milo je i dalje predsednik, nije izgubio sve i biće jedna vrsta kohabitacije s vladom. Da sam Milo ja bih odugovlačio proces formiranja vlade, kao što se odugovlači u Srbiji, s tim što Vučić za to nema razloga“, zaključio je Jović.