Advokat: Nisam izmislio za Kurakov pasoš, informacija je iz diplomatskih izvora

Vesti 09. sep 202017:12 > 19:39
N1

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik porodice novinara Slavka Ćuruvije, ubijenog 1999. godine u Beogradu, izjavio je da iz diplomatskih izvora potiče informacija koju je saopštio o tome da je Miroslavu Kuraku, optuženom da je bio neposredni izvršilac ubistva, produžen pasoš Srbije.

Moja informacija je iz diplomatskih izvora, nisam je izmislio“, rekao je Ružić za agenciju Beta.

On je tako odgovorio na reagovanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da to nije tačno, koje je usledilo povodom njegove jučerašnje izjave za RTS.

Ružić je, odgovarajući MUP-u, postavio kontrapitanje: „Šta je MUP do sada preduzeo na lociranju i hapšenju Kuraka“.

Gostujući u jučerašnjoj emisiji RTS, Ružić je rekao i da to što je Kuraku produžen pasoš znači da je „pod zaštitom“. 

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić, u istoj emisiji RTS-a je rekao da je iz svih komunikacija koje je imao, zaključio da za Kurakom nije bilo „ciljane potrage“, a „svi znamo otprilike gde se on nalazi, znaju i organi“.

Iz optužnice i medija potiču saznanja da je Kurak koji je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu, otišao u Afriku, gde se, kako se pisalo, „posvetio organizovanju lova na krupnu divljač“.

MUP: Maliciozni i nepouzdani izvori

Današnje objašnjenje Slobodana Ružića ne menja činjenicu da je izneo ozbiljnu i decidnu optužbu na račun rada MUP-a na osnovu očigledno malicioznih i nepouzdanih izvora, izjavio je državni sekretar MUP Milosav Miličković.

Kao što sam i prethodno saopštio, Kuraku je pasoš izdat 2011. godine i nikakvo produženje njegove putne isprave od tada nije urađeno, pošto je dokument, koji mu je izdat u vreme prethodne vlasti, i dalje važeći, istakao je Miličković.

On je podsetio da su pripadnici MUP-a, čiji rad Ružić omalovažava, preduzeli sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i prikupili dokaze na osnovu kojih je u junu 2014. godine nadležno tužilaštvo podiglo optužnicu u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije.

S obzirom da se lice nije nalazilo na teritoriji Srbije, po nalogu nadležnog suda za Miroslavom Kurakom raspisana je međunarodna Interpolova poternica.

Pripadnici Ministarstva su od tada do danas kontaktirali sve države za koje su imali saznanja da bi navedeno lice moglo u njima da se nalazi, a svakako verujem da je Slobodanu Ružiću kao pravniku i te kako poznato da ne postoji mogućnost da srpska policija sprovodi akcije hapšenja na teritorijama drugih država, navodi se u izjavi Miličkovića.