Stefanović: Ceo svet nam se smeje zbog prebacivanja ambasade u Jerusalim

Vesti 09. sep 202015:36 > 15:47
Podeli:
Izvor: N1

Funkcioner Stranke slobode i pravde Borko Stefanović i profesor Ivan Vujačić, nekadašnji ambasador Srbije u SAD složni su u odluci da premeštanje ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim nije dobra odluka. Na to su se Beograd i Priština obavezali potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu 4. septembra. Prema poslednjoj, 16. tački sporazuma, Srbija se obavezala da će do jula 2021. prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a Kosovo i Izrael su se obavezali na međusobno priznanje, i da će i Kosovo otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

„Ono što je izazvalo najviše pažnje na međunarodnoj sceni, osudu, podsmehe celog sveta, ali i ljutnju mnogih zemalja, jeste odluka da premestimo ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, čime postajemo, zamislite, treća država u svetu, posle SAD i Gvatemale, koja će to uraditi, time kršeći rezoluciju UN, dakle, tela na koje se pozivamo oko Kosova, odnosno na Rezoluciju 1244“, kaže Stefanović.

POVEZANE VESTI

On je podsetio da se Srbija obavezala da neće raditi na osporavanju dosadašnjih priznanja nezavisnosti Kosova, dok se Kosovo nije obavezalo da će zaustaviti kampanju priznavanja, već će samo obustaviti rad na prijemu u međunarodne institucije.

Bivši ambasador Vujačić kaže da je u celoj ovoj priči Izrael na dobitku, „mi smo na gubitku, a Kosovo ne znam gde je“.

„Ali, recimo da je na dobitku, jer Izrael, kao relativno važna država ih je priznao. Izrael to do sada nije želeo da učini zbog Palestinaca, i zbog potencijalnih problema sa idejom o dve države, otcepljenjem, i tako dalje…“, poručio je Vujačić.