Nezavisna tužiteljka: Sud u Hagu da prijavi Srbiju SB UN zbog Jojića i Radete

Vesti 09. sep. 202013:20 > 13:27
Podeli:
Izvor: N1

Nezavisna Amicus Curiae (prijatelj suda) tužiteljka zatražila je da predsednik Međunarodnog mehanizma u Hagu Savetu bezbednosti UN ponovo prijavi Srbiju zbog odbijanja da uhapsi i izruči zvaničnike Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića, optužene za nepoštovanje suda. Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vodje Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

U proleće 2016. godine, Viši sud u Beogradu odlučio je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

To tumačenje, sud u Hagu je odbacio, naglašavajući da zvanični Beograd ima obavezu da saradjuje i u predmetima za nepoštovanje suda, kao što je ranije i činio.

Posle zatvaranja Tribunala, njegov pravni naslednik, sudski Mehanizam je 2017. doneo odluku da suđenje zvaničnicima radikala ustupi Srbiji.

Vlasti Srbije od 2015, kada im je haški sud uputio prvi nalog za hapšenje, odbijaju da Jojića i Radetu uhapse i izruče u Hag.

Nakon žalbe tužilaca, apelaciono veće je naložilo da sudija Liju Daćun razmotri da li bi svedoci protiv Jojića i Radete bili bezbedni ako bi suđenje bilo održano u Srbiji.

U martu prošle godine, sudija Daćun poništio je prvobitnu odluku i naložio da se proces Jojiću i Radeti održi u Hagu. Istovremeno, vlastima Srbije, sudija je uputio nalog za njihovo hapšenje i izručenje.

Kao obrazloženje za to, kineski sudija Daćun je naveo da su ključni svedoci u ovom predmetu „nedvosmisleno“ izjavili da neće svedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog „ozbiljne zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica“

Mehanizam je, u februaru ove godine, odbacio žalbu Srbije na tu odluku, i potvrdio da će zvaničnicima radikala suditi u Hagu.

Iz danas objavljenog podneska nezavisne tužiteljke Dijane Elis proističe da je sudija Daćun, krajem jula ove godine, pozvao Srbiju da ga izvesti šta je preduzela da sprovede nalog za hapšenje i izručenje Jojića i Radete.

Odgovor vlasti u Beogradu, koji je poverljiv, nezavisna tužiteljka Elis nazvala je „pravno i činjenično pogrešnim“.

Zatražila je da sudija Daćun o tome izvesti predsednika suda Karmela Adjijusa kako bi on „mogao obavestiti Savet bezbednosti UN da Srbija ne ispunjava svoje obaveze“.

Elis je ocenila da Srbija „upadljivo ignoriše“ naloge za hapšenje, naglašavajući da Beograd, uprkos svom negiranju, ima zakonsku obavezu da saradjuje s haškim sudom i u predmetima za nepoštovanje suda.

Nezavisna tužiteljka je podsetila da je zbog toga predsednik haškog suda već prijavljivao Srbiju Savetu bezbednosti UN, podvlačeći da je zvanični Beograd prethodno izručivao optužene za nepoštovanje suda.

Štaviše, podvukla je Elis, isti sudija Višeg suda u Beogradu koji je odlučio da nema zakonskog osnova za izručenje Jojića i Radete, 2008. je doneo rešenje o izručenju Ljubiše Petkovića, još jednog radikala optuženog za nepoštovanje Tribunala.

Petkoviću je suđeno pred Tribunalom i osuđen je na tri meseca zatvora.