Istražitelji odneli kopije sudskih dosijea iz sedišta Udruženja veterana OVK

Vesti 08. sep. 202017:28 > 19:42
Podeli:
Izvor: N1

Istražitelji Euleksa su boravili u kancelarijama Organizacije ratnih veterana OVK u Prištini i uzeli kopije sudskih dosijea, koji su juče anonimno stigli na adresu tog udruženja.

Udruženje ratnih veterana OVK u Prištini posetili su istražitelji Specijalnog suda i uzeli su sa sobom fajlove, za koje se tvrdi da sadrže imena svedoka, predviđenih da svedoče pred sudom u Hagu. 

Ovo epilog događaja od ponedeljka u sedištu Udruženja veterana OVK. Ovo udruženje je sasopštilo da je dobilo neobičan poklon: paket sa oko 4.000 dosijea Specijalnog suda, u kojima se, kako tvrde, nalaze zvanični dokumenti, podaci i imena svedoka.

Nije poznato ko je ratnim veteranima uručio ovaj poklon, dok se na video snimku vidi osoba sa crnom kapom i naocarima.

„Stigao nam je paket, ne znamo od koga ili odakle, ostavljen je u hodniku našeg udruženja. U paketu, kao što se može videti, nalazi se oko 4.000 dosijea specijalnog suda“, kaže Hisni Gucati iz Udruženja veterana OVK.

„Gde je logika da se štite svedoci, zbog čega je i formiran sud van Kosova, a da budu objavljeni njihovi tajni podaci, sa imenima i prezimenima, Albanci, Romi, Srbi, za sve je naveden datum i mesto gde su saslušani“, rekao je Nasim Haradinaj iz Udruženja veterana OVK. 

Iz kancelarije specijalnog tužioca, u pismenom odogovoru za lokalne medije, izjavili su da su upoznati sa ovom tvrdnjom i izveštavanjem medija, ali da sud nema komentar u vezi sa tim.

U međuvremenu su se odlukom glavnog tužioca Džeka Smita, koja je imala karakter hitnosti, i koju su ratni veterani objavili u javnosti, u sedištu Udruženja ratnih veterana pojavili istrazitelji Euleksa koji su zaplenili ovaj paket. 

Iz organicazije veterana OVK kazu da se radi o zvaničnim dokumentima Specijalnog suda, u kojima se, između ostalog, može videti komunikacija ovog suda sa srpskim istražnim institucijama, poput Specijalnog tužilaštva za ratne zločine. Ono u šta smo mi imali uvid od ove dokumentacije odnosi se navodno na prepisku između ovog tužilaštva i specijalne istražne radne grupe koju je predvodio američki tužilac Klint Vilijamson. 

Iz organizacije veterana kažu da se u paketu nalazilo pismo u kojem je pisalo da će narednih dana oni dobiti još 7.000 takvih dosijea.