Papa za novog subotičkog biskupa imenovao Slavka Večerina

Vesti 08. sep. 202015:19
Podeli:
Izvor: Miroslav Antelj

Papa Franja imenovao je Slavka Večerina, sveštenik subotičke biskupije, za novog subotičkog biskupa, saopšteno je iz Vatikana. On će na tom mestu naslediti Janoša Penzeša.

Rođen je u Subotici 1957. godine. Na katoličkom bogoslovskom fakultetu u Zagrebu studirao je filozofiju i teologiju.

Za sveštenika subotičke biskupije postavljen je 1983. Od tada je vršio službe sveštenika u Somboru, Baču u sedištu biskupije u Subotici, u Bajmoku, a od 2016. godine ponovo u Somboru.

Od 1994. do 2006. bio je sekretar Subotičke rimokatoličke biskupije, a od 2005. je generalni vikar (prvi pomoćnik) biskupa Penzeša. Počasnim opatom opatije Blažene Device Marije imenovan je 2004, a papinim prelatom 2006. godine. 

„Radostan sam što je upravo moj dugogodišnji saradnik imenovan mojim naslednikom. On mi je prvo, kroz 12 godina, bio sekretar, a potom 15 godina generalnim vikar. U tome vidim svojevrsno priznanje i vrednovanje svega onoga oko čega sam se trudio, a skupa sa mnom i svi sveštenici i vernici-laici kroz proteklih više od 30 godina moje pastirske službe“, izjavio je monsinjor dr Janoš Penzeš, bivši subotički biskup, na konferenciji za novinare u dvorištu katedrale sv. Terezije Avilske, sedištu Subotičke biskupije.

Monsinjor Slavko Večerin izrazio je zahvalnost Svetoj Stolici zbog imenovanja na novu, visoku dužnost.

„Zahvaljujem ovom prilikom papi Franji, poglavaru Svete Stolice, na poverenju koje mi je iskazano, poveravajući mi ovu, veoma odgovornu, službu subotičkog biskupa“, rekao je monsinjor Slavko Večerin, novoimenovani subotički biskup.