Burne reakcije opozicije na ukidanje presude za ubistvo Ćuruvije

Vesti 08. sep 202014:21 > 14:22
N1

Dan nakon odluke Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa", Slavka Ćuruvije, predstavnici opozicionih partija kritikuju tu odluku i navode da je ona opasna poruka za slobodu govora u Srbiji, kao i da je u pitanju "produžena osveta Aleksandra Vučića".

Predstavnik dela Demokratske stranke (DS) koji se zalaže za unutarstranačke izbore Balša Božović kaže da je ukidanje te presude „opasna poruka za sve novinare i slobodu govora u Srbiji“

.„Ne samo da je ovo dokaz nepostojanja vladavine prava, ovo je poruka da je Miloševićevo političko nasleđe i dalje prisutno u svim sferama društva i države“, rekao je agenciji Beta Božović, koji je nedavno isključen iz DS-a.

Živković: Produžena osveta Aleksandra Vučića

I predsednik Nove stranke Zoran Živković komentarisao je odluku suda rečima „da je sramna i poražavajuća činjenica da ni više od 21 godine od ubistva Slavka Ćuruvije pravda nije dostignuta“.

Živković je naveo da je od samog početka procesa na delu zloupotreba od strane predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, „koji ima nečistu savest zbog ubistva Ćuruvije“.

„Vučić je u vreme ovog zločina 1999. godine bio ministar informisanja, ali i tvorac poruke koja je svojevremeno zastrašivala sa naslovnica medija – ‘Osvetiću se Ćuruviji kad-tad!’. Stoga sramno poništena presuda i predstavlja produženu osvetu Aleksandra Vučića Ćuruviji“, ocenio je Živković.

Podsećamo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je juče prvostepenu presudu za ubistvo vlasnika i novinara Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, koje se dogodilo 11. aprila 1999. godine, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj.