UNS: Duboko uznemireni poništavanjem presude za ubistvo Ćuruvije

Vesti 08. sep 202012:19 > 12:19
Podeli:
Izvor: N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je duboko uznemireno poništavanjem prvostepene presude saradnicima Državne bezbednosti optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, čime ni više od 21 godine od ubistva pravda nije dostignuta.

POVEZANE VESTI

 U saopštenju UNS je naveo da je razočaran što Apelacioni sud nije iskoristio svoje zakonske pravo da presudi optuženima za ubistvo izdavača „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“.

Udruženje očekuje da će ponovljeno suđenje biti efikasno i da će konačno biti utvrđena odgovornost za to teško ubistvo i podmukli napad na slobodu štampe, a time poslata jasna poruka da zločini nad novinarima neće ostati nekažnjeni.

UNS je još jednom izrazio čuđenje što državni organi nisu preduzeli ništa da se optuženi Miroslav Kurak privede pravdi i pozvao Vladu Srbije da ga što pre pronađe i zatraži njegovo izručenje.

Prvostepenom presudom, koja je izrečena dve decenije posle zločina i četiri godine od početka suđenja, na ukupno 100 godina zatvora osuđeni su bivši čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak, podsetio je UNS.